svētdiena, 2022. gada 14. augusts

Nedaudz vēstures faktu. Parakājos internetā.

Meklējos internetā, lai atrastu ko tādu no vēstures faktiem, ko var vispirms jau izlasīt. Ar YouTube's klipiņu skatīšanos šoreiz nebiju mierā. Par Latvijas teritorijas vēsturi noteikti. Tad nu tagad tas, ko uzraku. Pieejama informācija, var teikt - oficiāla zināmā mērā. Bet tomēr paplašina zināšanu un pārdomu loku.

1. Laikam jau pirmais oficiāli apstiprinātais emigrācijas vilnis, kurš mūsdienu Latvijas teritorijā dzīvojošos aizveda svešumā, bija zemgaļu aiziešana uz mūsdienu Lietuvas teritoriju. Tas pieminēts divus zemgaļiem veltītajos rakstiņos - wikipēdijā un Nacionālajā enciklopēdijā

2. Tēma par lībiešu vadoni Kaupo mani arī ieinteresēja. Galu galā ilgi tika vēsturiskos nostāstos teikts, ka Kaupo - nodevējs, kurš pieslējās Ordenim un kristietībai. Par Kaupo atrasto rakstu vidū izdalīju divus - Wikipēdijas rakstu un LA.lv 2012.gada rakstu. Pārējie apmēram 'apmuļļāja" šajos rakstos teikto. Abos rakstos uzsvērts, ka par šo lībju vadoni saglabājusies maz informācijas. Wikipēdijas rakstā izskan pieņēmums, ka Kaupo pārgāja kristietībā un sāka "čupoties" ar ieklīdušajiem kristiešiem, jo esot tos uztvēris kā neizbēgamu klātbūtni, kura būs nu uz ilgu laiku. Tobiš, sapratis pienākušās realitātes neizbēgamību. Nezinu - piekrist vai nē, bet arī man šāda varbūtība ienāca prātā. Varbūtība, kuru nevar ne apstiprināt ne noliegt dotajā zināšanu esībā.

3. Nu nebija latviešu strēlnieki kopumā visi ļoti balti un pūkaini. Iesaku divus rakstus - Wikipēdijas rakstu un Nacionālās enciklopēdijas rakstu. Nu ļoti liela streļķu daļa stipri palīdzēja boļševikiem tikt pie varas un tur nostiprināties. Ieskaitot pretboļševiku dumpju apspriešanu. 

Diezgan neērts vēstures fakts, vai ne? It kā slēpts netiek, bet izvēle virzās un paklusēšanas virzienu.

Bet, atkāpei, - vēsture ir vēsture. Jāpieņem tāda, kāda nu ir. Izmainīt vienalga sen vairs neko nevar. Varbūt uzņemties par to ko līdzīgu tautas lidzatbildībai? Streļķu rindās taču nebija valstsvīru, vienkārši strādnieku un zemnieku puiši. Un, jau kuro reizi, izsaku tik pieļāvumu, ne galēju spriedumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru