pirmdiena, 2022. gada 1. augusts

Neliela vēršanās pie tiem, kam viss ir slikti

Drusku paplašināti par to, ko ik pa brīdim mēģinu feisbukā pateikt čīkstētājiem. Tiem, kuriem visu laiku kaut kas ir slikti un nepieņemami.

Šiem čīkstuļiem, mūžīgi ar kaut ko neapmierinātajiem reizēm (pat ļoti bieži) gribu piedāvāt trīs iespējas:

1. Čemodāns + lidmašīna = laimes zeme

2. Striķis + ziepes = koka zars

3. Pārstāt čīkstēt un sākt kaut ko darīt.

Ja par pirmajiem diviem punktiem jautājumu laikam nav, tad par trešo varētu ko pasīkumot. Tā, kā es to redzu bez pretenzijām uz vienīgo un patieso viedokli. Varbūt kādam ir kādas citas domas. 

Bet nu, pasīkumošu.

1. No rīta pamosties, uzvārīt rīta kafiju/tēju un mierīgi to izbaudīt - vai tad tas ir slikti? Dzīve iedevusi vēl vienu rītu un varbūt arī visu turpmāko dienu.

2. Ir bariņš radu, draugu, paziņu, varbūt ir arī vīrs/sieva, kāds bērns - arī nav slikti. It sevišķi, ja viņi ir dzīvi un kaut ko rosās.

3. Ir jumts virs galvas - ari labi.

Tas - par ko papriecāties no rīta. Tālāk jau drusku nopietnāk.

1. Par darbu, darba algu runājot. Parakstot darba līgumu, mēs piekrītam tiem darba pienākumiem un tai darba algai, ko mums piedāvā darba devējs. Vienalga - vai valsts uzņēmumā vai privātā sektorā. Katrai iestādei ir tāds budžets, kāds nu ir. Ja neapmierina kaut kas darba vietā - nav īsti pie sirds vai neapmierina alga, - meklējiet citu darbu. Kur problēma? Visādos protestos ejot un pieprasot palielināt algu ir jāpadomā ari par to, ka, lai apmierinātu šo prasību, darba devējam varbūt nāksies paņemt no kāda cita naudas obligātā tēriņa vietas. Tas ir, jāpadomā, ka jebkurai iestādei, arī valsts iestāžu sektorā, ir noteikts gada budžets visiem iestādes darbības virzieniem - obligātajiem komunālajiem maksājumiem, telpu uzkopšanas inventāram, kancelejas piederumiem, izejvielu iepirkšanai (ražošanas uzņēmumiem), algām.... Vispār visai daudziem izdevumiem, kuri saistīti ar iestādes pamatdarbību. Peļņa jau ir nākošais jautājums. Ja darba devējs laika gaitā palielina darbiniekiem algu - tas jau atkarīgs no uzņēmuma veiksmīgas darbības. Bet tā, uz sitiena - vai esat pārliecināti, ka palielinot darbiniekiem algas kādas protesta akcijas rezultātā, tā naudiņa netiks "novilkta" no kādas citas "funkcijas"? Ja nu palielinot uz sitiena algu, nesamazināsies izdevumi kādā citā uzņēmumam svarīgā punktā - kaut vai netiks apmaksāti daļa no nepieciešamajiem komunālajiem maksājumiem un iestādē neiestāsies kaut kāds ahūns taupības režīms?

2.Neskaudiet, ka citās Eiropas valstīs ir lielāks bezdarbnieka pabalsts, brauciet uz Eiropu strādāt, ja ir vēlme. Tos bezdarbnieku lielos pabalstus katrā valstī tur esošie ir sastrādājuši vispirms jau priekš sevis maksājot nodokļus. Un katrā valstī ikgadējā budžetā pabalstiem ir atvēlēta konkrēts naudas daudzums, kuru nu sadala pēc vajadzības iekļaujoties noteiktās summas rāmjos. Katastrofāli palielinoties bezdarbnieku skaitam, pabalstos izmaksātā summa, ļoti iespējams, var samazināties. Jo tam atvēlētā naudas summa - nu, tik liela, cik nu ir. Nav bezizmēra.

3. Neskaitiet naudu svešā kabatā. Katrs, kuram ir pietiekami naudas, ir rosījies, lai būtu. Naudas ieguves legalitāte - jau cits jautājums. Padomājiet par to, vai esat pietiekoši rosījies, lai arī būtu tās daudzās naudiņas.

4. Neīdiet par valsts parādu. Pat bagātajai ASV ir valsts parāds. Nezinu tik pašpietiekamu valsti, kura nebūtu kādai citai valstij ko parādā. Ja kāds zina tādu valsti, padalieties ar informāciju.

5. Negaidiet, ka atnāks Mesija un uzlabos jums dzīvi. Mesija taču nears zemi, nestrādās kādos uzņēmumos jūsu vietā. Paši vien ar savu darbu ko varat uzlabot, sakārtot savas dzīves norises. Mesija var tikai paust idejas, bet ideju praktisko pielietojumu jau ir jāizvērtē katram pašam. 

6. Filtrējiet iegūto informāciju. Nevajag aprobežoties tikai ar vienu informācijas avotu. Pat televizorā skatoties ziņu raidījumus - nu, neaprobežojieties tikai ar ziņām vienā TV kanālā. Ir taču vairāki TV kanāli un visos kanālos ir atvēlēts laiks ziņām. Un katrs TV kanāls uz vienu un to pašu notikumu skatās kaut nedaudz savādāk. Kaut reizēm nedaudz, bet tomēr dažādāk pasniedz, dažādāk traktē. Arī internetvietnē - nu kaut mūsu pašu zemītē ir pietiekami dažādi informāciju dodošie saiti un katrs ar kaut nedaudz atšķirīgu skatījumu uz vietām, lietām, notikumiem. Tā ka filtrējiet, patiesība, kā vienmēr, ir kaut kur pa vidu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru