trešdiena, 2023. gada 24. maijs

Inteliģence

Šoreiz pavāvuļošu par savu redzējumu terminam inteliģence. 

Kaut kā nemanāmi ieviesusies sadzīvē klišeja par to, ka augstākā izglītība automātiski norāda uz cilvēka inteliģenci. Tas tomēr ir zināmā mērā maldinoši. Ne vienmēr augstskolu pabeidzis cilvēks ir inteliģents cilvēks. 

Sameklēju Vikipēdijas šķirkli, kurā šis vārds izskaidrots. Tur, ja to rakstu sapratu pareizi, inteliģencei pieskaita radošo profesiju pārstāvjus, augstāko izglītību ieguvušus. Katram gadījumam sameklēju vēl izskaidrojumu vārdkopai kulturāls cilvēks. Portālā Vardnīca.lv šai vārdkopai ir visai skops skaidrojums. Toties jautajums.lv uzdotajam jautājumam "Kas mūsdienās skaitās "kulturāls cilvēks"?" komentāros ir plašs šīs vārdkopas izskaidrojums.

Manā uztverē inteliģents cilvēks un kulturāls cilvēks ir apzīmējums kādam iekšējam stāvoklim, kurš ne vienmēr papildināts ar augstāko izglītību kādā jomā. Inteliģents cilvēks sākas no inteliģentas, kulturālas attieksmes pret sevi un apkārtējo pasauli. Sirmmāmiņa, kura izgājusi no mājas kaut uz veikalu pieklājīgā drēbju kārtā (ne obligāti dārgā; galvenais - sakoptā, tīrā, gaumīgā) ar pamatskolas izglītību, bet uz lūpām "Esat lūdzu tik laipni, nosveriet lūdzu man... " veikalā ir inteliģenta, bet nenosakāma vecuma "frukts" aizpērnā gadsimta novalkātās, netīrās treniņbiksēs un necenzētu leksiku mutē - nu, tādu mute neveras nosaukt par inteliģentu. Pat ja viņam 'aiz muguras" 5 augstskolas 65 profesionālās apguves kursi.

Nu ne vienmēr izglītība automātā nosaka inteliģences līmeni. Cilvēks ar augstāko profesionālo izglītību - augsta līmeņa profesionālis (piemēram, ārsts, ķīmiķis, fiziķis). Tikai tad profesionālis būs inteliģents, ja atradīs laiku arī korektai uzvedībai, pašcieņai un cieņai pret apkārtējiem, sapratīs un izpratīs norises apkārtējā realitātē, "redzēs" sev apkārt ne tikai šauro profesijas līniju.

Inteliģentam cilvēkam pašapziņa un cieņpilna attieksme pret apkārtējo pasauli ir dabiska dzīves norma. Un tos, kuriem vārds inteliģents ir lamuvārda forma, - nu, tos kaut kā par gudriem cilvēkiem grūti nosaukt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru