sestdiena, 2018. gada 17. novembris

Valsts svētku priekšvakarā

Nekad tā īsti neesmu izjutusi valsts svētkus pēdējos gados, ja nu vienīgi transportu Rīgas robežās. Bet mani šis brīvais transports pēdējos četrus gadus neuztrauc - ar manu apliecību vienmēr ir biļete ar trim nullēm.
Tomēr rītvakar aizbraukšu uz centru. Vispirms jau paskatīties Staro Rīga. Ja sanāks, arī uz salūtu aiziešu. Tik internetā jāapskatās, cikos tas sākas. Un jāsaģērbjas siltāk.
100gades svinības manī neraisa nekādas pacilātas sajūtas. Nezinu, vai tas ir labi vai slikti. Bet tā nu tas ir. Toties es lepojos, ka dzīvoju šajā pleķītī pie Baltijas jūras un esmu ceturtajā paaudzē rīdziniece. Tas man ir svarīgāks par visu citu.
Diemžēl saprotu, ka tīrasiņu latviešu te nesastapt - pārāk daudz svešas varas ir gājušas pāri, arī pašu kurši kopā ar vikingiem sirojuši uz nebēdu un veduši mājās sveštautietes. Latviešu tauta veidojusies saplūstot daudzām tautām. Man pašai radi ir daudznacionāli. Dēlam, kurš jau ir piektās paaudzes rīdzinieks, šī tautu sajaukums asinīs ir vēl lielāks/
Vienkārši ir lepnums, ka šis zemes pleķītis, kurā pamatvaloda ir latvieši, pieder tautām, kas še dzīvo jau vairāk kā simt gadus un pirms simt gadiem ieguva savu valstiskumu.

7 komentāri:

  1. Atbildes
    1. Atšķirība ir sajūtās un šo svētku uztverē. Ne jau tas cipars ir galvenais.

      Dzēst
  2. Varbūt tomēr beidzot der sākt pārlasīt savus garadarbus pirms publicēšanas??? Vai arī iemācīties galotnes, jo šito lasīt nevar... ši tautu sajaukums, pamatvaloda ir latvieši
    Kas ar to vispār domāts?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Par galotnēm piedomāšu arī darbībā, bet pam'wģini iepazīties ar Latvijas vēsturi, lai saprastu, kur sadies tas sajaukums, un kāpēc latviešu valoda ir vairāk politisks jautājums, nevis etnisks.

      Dzēst
    2. oi, dabūsi tūlīt -- pam'wģini iepazīties ar Latvijas vēsturi, lai saprastu, kur sadies...
      otrkārt, komentārs jau nav par sajaukumu, bet burtu sajaukumu Tavu :)

      Dzēst
    3. man neuzmanība.... par daudz bieži gadās.....

      Dzēst
    4. Tāpēc vienmēr pārlasi pirms publicēšanas. Ne tikai rakstus, bet arī komentārus. Vai tad patiešām tas ir tik grūti?

      Dzēst