piektdiena, 2023. gada 7. aprīlis

Nu, tā....

Zinu, ka esmu savos vāvuļojumos ārā lecoša no vispārīgā un reižu reizēm paatkārtojos kādā tēmā pa kādam sīkumam varbūt.

Par armijas būšanām. Šo tēmu esmu tiešām te daudz un dikti visādos locījumos apskatījusi. Laikam tomēr neesmu ko līdz galam izvāvuļojusi. Pa manam, armijas jēdziens un struktūra kā tāda ļoti dikti zaudē savu pielietojuma aktualitāti. Tās pielietojums pasaules mērogā strauji samazinās virzienā uz nulli. Nē, nesaku ka tuvākā pārskatāmā periodā tā "atmirs pati no sevis". Kamēr pastāv Mordora savā neprognozējamā ļaunumā, armijas kā tādas pastāvēšana ir neizbēgama. Un šai ziņā, kaut vienā mazā stūrītī, tā Mordora kavē attīstību.

Īsi, p.s. variantā - bizness un nauda pakāpeniski, bet mērķtiecīgi daudzus jautājumus atrisina ātrāk un efektīvāk par bruņotu konfliktu.

Rakājoties neta āru informācijā, neesmu atradusi informāciju par to, ka kur nebūt armijas esamība būtu efektīvāk sakārtota nekā Šveicē. Un arī Zemessardzes struktūras ārpus trim Baltijas valstīm - neatminos. Ja kādam ir plašāka informācija, priecāšos, ja padalīsieties.

Ziniet, ja nu kas un Latvijā nograndīs kara sprādziens - es kaujaslaukā vairāk paļaušos uz zemessargu Janci, kurš tiko apsējis kviešu lauku, uz zemessargu Pēci, kurš tikko uzlicis templim jaunu jumtu, uz zemessardzi Aniņu, kura tikko pašuvusi meitai jaunu kleitu. Regulārajai armijai - nu nē. Tiem zemessargiem ir par ko plēsties - viņiem aiz muguras ir ābeļdārzs ziedos, kviešu dīgsti un bērna laimīgais smaids. Profesionālajam armijniekam? Naudiņa kabatā, un tikai. Man nav garantijas, ka tas regulārā karaspēka kareivis vienā brīdī nepavērsīs stobru pret mani, jo mans ienaidnieks viņam piesolījis lielāku naudiņu. Algotnis ir algotnis, viss pārējais ir vīģes lapa, ar kuru piesegties pieklājības pēc.

Nē, nesaku, ka vīrietim nevajadzētu mācēt aizstāvēt sevi, savu zemi utt. Bet vispirms vīrietim ir jāmāk zemi art un templi celt. Tik tad viņš zinās, par ko cīnīties. Un tad šai cīņai ir vērtība. Algotnis ir bezgribas radījums. Algotnis iet un šauj tur, kurp viņu sūta. Tas piesegsies ar vīģes lapu tipa "Ko nu es, man pavēlēja" un šaus uz priekšu pat tad, ja otrpus plintei stāvēs viņa māte un viņa bērns. Piedodiet, ka šerpi, bet nu tā nu ir. 

Un vēl. Regulārā armija tiek visādi uzturēta no valsts nodokļu maksātāju naudas. Ar nolūku - tai esot jāaizstāv valsts no agresora. It kā pareizi. Bet. Bet tā armija "sēž uz soliņa un putru ēd" gaidot to brīdi, kad nu būs vajadzīga. Bez jebkāda pienesuma tautsaimniecībai. Praktiski pa tukšo. Piemērs? Sakiet, kad Latvijai, Igaunijai, Lietuvai bija reāla nepieciešamība iedarbināt armiju pašaizsardzības nolūkos? Un Kanādai? Un britiem? Un vēl daudzām citām valstīm? Ukrainai šobrīdējā situācijā jā, bet citiem? Ir vērts padomāt. 

Un es nerunāju par būtībā lokāliem pasākumiem, kur kādi cenšas "pīrādziņu" - valsti pārdalīt pa savam. Nerunāju par Sīriju, par notikumiem bijušās Dienvidslāvijas teritorijā. Tie, kaut arī nepatīkami visādā ziņā, tomēr ir lokāls pasākums, kurš diezin vai apdraud visu pārējo pasauli. Bēgļi ir bēgļi, to iekļāvums pasaulē ārpus "pīrādziņa" ir miermīlīgi regulējams pasākums bez agresijas draudiem. Mordoras piedraudējums ar sarkano pogu - tas ir reāls drauds visiem.

2 komentāri:

  1. Par Zemessardzi runājot, pilnība Tev piekrītu. Par obligatājiem vai algotņiem te domas jau dalās. Pie pareizas un sakārtotas sistēmas piena puikas un rešņu problēmas jau atrisinātos vēl skolā esot.. Mūsdienās militārie spēki vairāk kalpo valdībām nekā tautām. Ja rodas nekārtības, kuru celņi visbiežāk ir varas (kā Francijā, piem.) tad armijas , visticamāk, kalpos pret tautu...
    Pie mums LV , domāju, tikai Zemes sargi spētu nepildīt noziedzīgās pavēles...

    AtbildētDzēst
  2. Par armijas regulārismu tiešām var spriest dažādi. Manis pieminētajā Šveicē armija regulāra, pie kam visi vīrieši vecumā no pilngadības līdz kādam noteiktam vecumam skaitās aktīvā dienestā. Tik - viņi visi ne jau 24/7 ir kazarmās un stroķus pucē. 24/7 (apmēram) aktīvā ierindā ir tie, kuri atbild par saimnieciskajām apritēm, nodrošinājumu, kādi, kas apgūst jauno tehniku pie vajadzības utt.u.tml. Citi visi tiek tikai uz zboriem parauti, papraktizējas un pēc pa mājām zemi art, bankas lietas bīdīt utt. Sameklē Vikipēdijā, tur smalkāk par to apstāstīts. Bet šādi sakārtotai armijai ir lielāks stimuls iebrucējam dzīvi mācīt.
    Bet militārie spēki, pa manam, visu laiku jau kalpo varai. Ja tie varā esošie ir par slinku ko sarunāt, tad "bīda" tos zaldātiņus kā šaha bandiniekus. Mēroties kurš stiprāks. Un viņiem pie kājas, ko pats zaldātiņš par visu to domā un cik zaldātiņu pāri paliek pēc batālijas.

    AtbildētDzēst