otrdiena, 2023. gada 18. aprīlis

Ingūna Pranka: Klusuma kliedziens. Mistisks detektīvromāns

Izdevniecība Jumava, 2019.gads, 190 lappuses

Detektīvromāns, kurš lasās viegli un grūti vienlaicīgi par spīti relatīvi nelielajam lappušu skaitam. Sižets vispārīgos vilcienos - mazpilsētā relatīvi neilgā laikā notikušas trīs slepkavības, kuru "rokraksts" liek domāt par vienu personu-slepkavu. Slepkavību izmeklētājs darbojas paralēli mēģinot atrisināt attiecību krīzi ģimenē. 

Tik tālu, cik romāna darbība risinās kā izmeklēšanas darbība, lasīšana risinās raiti un "ievelk", praktiski neiespējami atrauties, lai lasītājs līdz ar izmeklētāju kopīgi nonāktu līdz vainīgās personas aizturēšanai. Bet ar pārējo jau rodas problēmas.

Romāns nosacīti sastāv no trim daļām - detktīvdarbības, filozofiskām pārdomām, grūti izprotamām (man lasot iztrūka vajadzības motivācijas) mistiskām atkāpēm.

It kā nav slikti savīt vienā darbā detektīvismu, filozofiju un mistiku. Tomēr lasītais iespaids - materiāls ļoti jēls, prasītos pēc pilnīgākas izstrādes. Nē, protams, autorei varētu būt potenciāls, bet prasmes drusku ieklibo. Visas nosacītās daļas, liekas, mehāniski "saklēbētas" kopā kādā nebūt secībā, trūkst organiskas pārejas, sasaistes. Tieši šis "klēbējums" traucēja, kavēja lasīšanas raitumu, domas uztveri.

Nezinu, kā Jumavā sokas redaktoru darbos, bet mani ir kāda aizdoma, ka Zvaigzne ABC šo darbu "neizlaistu cauri", atgrieztu autorei turpmākam darbam ar materiālu, lai novestu to līdz optimālam rezultātam.

Mana attieksme: ne iesaku, ne neiesaku. Vismaz mani šī grāmata galarezultātā atstājusi vienaldzīgu. Ar domu - vienreiz izlasīju, nelasīšu gan vairāk. Pietiek ar vienu reizi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru