sestdiena, 2024. gada 20. jūlijs

Atkal vāvuļošanas uzplūds

Nu jā, un laikam ka zināmā mērā kaut kur atkārtošos. Tomēr laikam ir jāizrunājas tēmā tā kārtīgāk. Nezinu. Reizēm to runājamo grūti apturēt, kamēr nav izrunāti visi aspekti.

1. Šo jau "pacēlu" feisbukā. Runa ir par "uznākušo" modi ap elektroauto. 

Es no auto būšanām diezin ko daudz nesajēdzu, tik ar piepūli reizēm atšķiru Volvo no Mersedesa vai kādiem citiem ražotājfirmu nosaukumiem. Vai kā nu to sauc. Citādā ziņā - ir un ir un kustas.

Bet tā mode uz elektroauto...

Labi, ir visādi DUS, "izmētāti" pa pasauli un braucējiem pieejami. Bet tie izsniedz ierastās degvielas. Bet tos elektroauto kaut kur ir jāuzlādē, arī elektrības rezerve tajā četrriteņu kastītē nav mūžīga. Pilsētās tās lādējamvietas pamazītēm un neatlaidīgi top pieejamas. Bet ārpus pilsētām? Un cik rentabli tie elektroauto ir Āfrikas plašumos un citās vietās, kur atstatums starp apdzīvotajām vietām ir milzonīgs? Uz auto jumta uzkrautas saules baterijas, vai?

Tik jautājums.

2. Esat ievērojuši to, ka apkalpojošā un izklaides sfērā strādā krietni daudz vairāk cilvēku, nekā tajās nozarēs, kuras nodrošina pamatvajadzības (ēdienu, apģērbu, pajumti)? Arī medicīna ir apkalpojošā sfēra, ja kas.

Un tur pat arī jautājums par augstskolu beidzējiem. 

Joprojām topā studēšanai ir tiesībzinātnes, daudz studentu beidz medicīnas augstskolu. Vai tiešām tajās profesijās ir tik liela paaudžu, un secīgi - kadru, mainība, ka nepieciešams katru gadu "izlaist" nu ļoti daudz izglītoto šajās jomās? Ekonomiskais pamatojums kur? 

Nezinu, tik jautājums.

3. Joprojām "sajūsmina" tie, kuri pārceļas no punkta A un punktu B ar definējumu "Es dodos turp strādāt un lielo naudiņu pelnīt", bet bez konkrētas zināšanas par to, kur tad viņi strādās un dzīvos tajā jaunajā punktā. Tas ir, bez jau zināmas aizrunātas darba vietas un sarunātas dzīvesvietas tajā punktā, uz kuru dodas. Un tad brīnās, ka uzreiz un uz sitiena nav nekā, ir laiciņu "jāmeklējas" bez garantēta rezultāta. It kā tajā B punkta esošie to vien gaida, ka tas kāds ieradīsies.

Nē, situācija, kurā "kājas pār pleciem un tālāk no punkta A" (Kā tas ir esošajā realitātē ar bēgļiem no Ukrainas), ir ekstrīms, kura laikā primārais ir pabēgt un tik pēc tam "ko es tur darīšu". Es runāju par tiem gadījumiem, kad "es braucu uz punktu B un tur strādāšu" pat nezinot, vai tajā punktā ir iespēja strādāt - vai tur ir brīva darba vieta priekš tā, kurš nu tur "ieklīst".

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru