otrdiena, 2015. gada 14. jūlijs

Notāre Inita Kalniņa

Vakar, 13.jūlijā, beidzot atsāku kārtot mantošanas lietu. Mana mamma nomira 2013.gadā un viņai piederēja lauku māja, kuru nu grasos juridiski noformēt kā no viņas palikušo mantojumu. Ko ar šo īpašumu darīšu pēc tam, kad tas tiks noformēts uz mana vārda, vēl nezinu. Laiks rādīs.
Mantošanas juridisko pusi - notariālo apstiprinājumu šim faktam - kārtoju pie zvērinātas notāres Initas Kalniņas. Man to darīt tieši pie viņas pa telefonu ieteica Pļaviņu novada Aiviekstes pagasta amatpersona, pie kuras griezos ar jautājumu - ko un kā labāk darīt īpašuma mantošanas lietā.
Kad ierados uz pieņemšanu pie notāres un uzgaidāmajā telpā gaidīju savu rindu sarunai ar viņu, bija laiks apskatīt to kantora daļu, kura bija manā redzamības lokā.
Telpa plaša, ir vieta resepšenam, pie kura, tiesa, neviens konkrēti nesēdēja. Durvju automātiskās atvēršanas pogu, skanot ārdurvju zvanam, atvēra tas notāres darbinieks, kuram tobrīd bija ērtāk un kurš tobrīd atradās tuvumā. Un uz pieņemšanu ieradās daudzi cilvēki.Varēja just, ka notāres klientu loks ir visai plašs. To varēja arī izsecināt no tā, ka viņas pakļautībā strādā četri (vismaz tik daudz es viņus saskaitīju staigājot pa kantori no vienas telpas uz otru ar dažādiem dokumentiem rokās) cilvēki.

Gaidot savu kārtu, bija iespēja uzzināt, ka notārei ir sadarbība ar tulkiem, kuru darba rezultāts ir notariāli jāapliecina. Kāds no tulkiem, liekas, strādā uz vietas - kantorī.
Uzreiz pateikšu - mēs ar māsu visus mantošanu apliecinošos dokumentus bijām iesniegušas notārei jau divus gadus atpakaļ, drīz pēc mātes nāves. Tikai toreiz visu lietu novest līdz veiksmīgam finālam traucēja tobrīdējais finansiālais stāvoklis. Tagad tas ir puslīdz atrisinājies un lietu var izkustināt no nulles punkta. Līdz ar to manas vakardienas formalitātes neprasīja daudz laika. Parakstīju iesniegumu par mantojuma pieņemšanu un apstiprināšanu mantojuma tiesībās. Kā arī samaksāju nepieciešamās nodevas un amata atlīdzības, kas kopsummā sastādīja 31,83 eiro. Nav dārgi un ir pavelkami. Tiesa, vēl nezinu, kāda būs summa, kuru būs jāmaksā pie mantojuma apliecības saņemšanas, jo tajā būs ietverta īpašuma kadastrālā vērtība.
Pēc tam jau sāksies dokumentu kārtošana Aiviekstes pagastā. Būs jāieraksta īpašums Zemes grāmatā, jāsamaksā nesamaksātie nodokļi utt. Bet tā jau ir nākotne un cits stāsts.
Mans iespaids par notāri - laipna, zinoša, atsaucīga. Vērts padomāt par to, vai nākotnē arī neizmantot viņas pakalpojumus. Ja būs nepieciešamība kārtot kādus dokumentus, kuriem būs nepieciešams notariāls apliecinājums.
Notāres adrese: Bruņinieku iela 8a - 3, Rīga. Ja kādam uzrodas vajadzība pēc notāra pakalpojumiem un nezina, kur un pie ka griezties.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru