sestdiena, 2022. gada 29. janvāris

Atgriežoties nedaudz pie Nozieguma skeleta (Bones)

2020.gadā jau rakstīju par šo seriālu, kuru tolaik skatījos televīzijā. Tagad noskatījos viņu daudz pilnākā versijā. Nolejuplādēju torentos. Tur viņu krieviski var lejuplādēt. (Кости/Bones). 12 sezonas ar dažādu sēriju skaitu.

Sanāca beidzot noskatīties no pašas pirmās sērijas līdz pašai pēdējai sērijai. TV variantā, kad nu seriāls ir beidzies, to rāda loģiskā secībā, bet tai pat laikā izvēles secībā no katras sezonas pa nedaudz sērijām. 

Seriālu caurskatot nevīlos savā izvēlē. Daudz sirsnīguma un darba mīlestības. Nedaudz paraksturoju seriālu savā 2020.gada ierakstā, tagad ir vēlme nedaudz papildināt iepriekš rakstīto.

Tas, ka daudzus medicīniskos terminus cilvēku skeleta raksturojumā uztvēru ar zināmu piesardzību, nemaina manu kopiespaidu par seriālu. Kāpēc piesardzība cilvēku skeleta sastāvdaļu nosaukumu zinātniskajos terminos? Neesmu mediķe, neatceros no skolas gadiem precīzo terminoloģiju. Tā liekas sarežģīta un īsti nesaprotama. Tāpat neesmu pārliecināta par to, ka no tiem kauliņiem var tik daudz ko uzzināt pat par cilvēku, kuru kādreiz balstīja šie kauli, nemaz nerunājot par cilvēku, kurš kādu iemeslu dēļ ārēji iedarbojās uz to, kurš kādreiz aptvēra skeletu. Ja kaut kādi izdodas no šīs terminoloģijas distancēties un uztvert notiekošo kā notikuma likumsakarīgu gaitu - var izbaudīt pašu seriālu.

Seriālā ļoti patika ari tas, ka izmeklējot filmā atveidotās laboratorijās telpā nonākušos skeletus, to pirmsnāves ķermeniskos audus, tika demonstrētas zināšanas ne tikai par laboratorijas darbu, izmeklēšanu kā tādu, bet arī par apkārt notiekošo. Par to, kas notiek/noticis aiz ASV robežām. Par Eiropu, citām planētas teritorijām. Zināšanas par izmaiņām vismaz Eiropas politiskās kartes izmaiņām pēdējo 30 gadu laikā.

Īpaši gribas izcelt 8.sezonas 6.sēriju. 

Sērija sākas ar ir kā institūta ikdienišķu ainu, kad interniem piedāvā atpazīt cilvēku atliekas, kuras pirmsākumā tā arī nav atradušas "savu bioloģisko veidolu". Pēc kauliem izmantojot pieejamo tehniku noteikt personas, kuras atrodas bezvēsts prombūtnē. Sērijas ritumā interni pamazām "pārceļas" visi kopā atpazīt viena cilvēka mirstīgās atliekas. Nepārstāstīšu sēriju, pašiem vajadzētu redzēt. Tomēr - man ļoti patika veidotāju attieksme pret vispārcilvēciskam, pat starprasu attiecībām un 11.septembra notikumiem ASV.

Kopumā, šo seriālu vērtēju kā ļoti pozitīvu, izzinošu, vispārcilvēcīgu skatāmgabalu. Bez pompozitātes un pārspīlējuma. Kvalitatīvs darbs, kurš ilga vairāku gadu garumā mēģinot skatītājiem padomāt par lietām, vietām, notikumiem. Protams, 12. sezona bija beidzamā, bet viss jau kādreiz beidzas. Par spīti tam, ka seriāls nav no mūžīgo seriālu cikla, manā vērtējumā tas ir spējīgs sasniegt savus uzstādītos mērķus, neuzbāzīgi sniegt skatītājiem cilvēcīgās vērtības.

1 komentārs: