piektdiena, 2022. gada 23. septembris

Nedaudz īsumā

Dažas dienas atpakaļ feisbukā jau ierakstīju, tagad nedaudz paplūdīšu šeit.

Mani nedaudz, maigi sakot, aizkaitina tie, kuri izsludinot kādu pasākumu, vēsta par to, ka pasākuma valoda būs angļu valoda tikai tāpēc, ka pasākumā piedalīsies "piliens jūrā" sveštautiešu. Tas nu ĻOTI izteikti velk uz padomisko ideoloģiju. Manos jaunības gados, ja telpā, pasākumā piedalījās daži krieviski runājošie un n-daudz nekrieviski runājošo, bieži nācās pāriet uz krievu valodu. Jo tie krieviski runājošie, redziet, nesaprata vairākuma valodu. Ar to angļu valodas uzspiešanu sanāk tas pats vēzītis, tikai nedaudz svaigākā iepakojumā. Un tā pati dzimtās valodas zemapzinīgā noliegšana.

Tagad par ko citu. Tik kā ideja prātā ienāca. Par rašistiem un nerašistiem runājot. Un izraidīšanām no valsts.

Manuprāt, to izraidīšanu no valsts vajadzētu sākt ar tiem īpatņiem, kuri nošņurkušās, vecās un caurās treniņbiksēs vazājas apkārt, spļaudās ar saulespuķu sēkliņām un krievu valodas vietā lieto necenzēto krievu leksiku ik pēc pusvārda. Tāpat arī tās tantuļas, kuras brēc: "Mēs jums kultūru atnesām!" un no kultūras atpazīst tikai pašu vārdu - "kultūra" un nezina, kas bijuši Puškins, Ļermontovs, Bulgakovs, pat labākas PSRS laiku filmas nespēj atcerēties.

Ar rašistu vismaz ir iespējams runāt, kaut arī piekrist viņam negribas. Cilvēks vismaz sevi ciena un nepiesārņos muti ar necenzēto leksiku un par savas tautas kultūru runājot vispirms kaut drusku iepazīsies ar to.

Vēl feisbukā drusku iesmaidīju par Krievijas TV žurnālisti-rupori Simonjanu. Uz viņas darbību taču var paskatīties nedaudz no cita rakursa. Nesaku, ka tā ir patiesība, bet paskatīties jau var. Viņa nav pret savu tautu, viņa ir par Krievijas negatīvismu Ukrainas virzienā. Viņa ir caur un cauri armēniete, kuras valsts un tauta atrodas un dzīvo Kaukāza kalnos. Vai viņa kaut ar zilbi izteikusies, ka Armēnijai, armēņiem ar dūrēm jāskrien kauties uz Ukrainu? Laikam jau nu nē. Vismaz neesmu dzirdējusi.

Tas nu tā, bija vēlme izteikties.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru