pirmdiena, 2024. gada 29. aprīlis

Rakstniece, dzejniece: Aspazija

Aspazija bija viena no skolā obligāti lasāmajām dzejniecēm

Mums vairāk viņu obligatizēja tas faktors, ka bija dzejnieka Raiņa (Jāņa Pliekšāna) dzīvesbiedre. Neatceros daudz no tā, kas viņas biogrāfijas sakarībā tapa mums mācīts. Nu skolas gadu literatūras stundām atmiņā palicis tas, ka Aspazija esot ļoti daudz "bikstījusi" Raini daiļradei, pat stipri padaudz palīdzējusi. Un pat esot zināmā mērā atteikusies no savas literātes karjeras. Tāpēc man bija zināms pārsteigums Vikipēdijā lasot viņas plašo bibliogrāfijas sarakstu. Links uz dzejniecei veltīto Vikipēdijas šķirkli ir šī ieraksta pirmais teikums. 

No literatūras stundās "ķidātajām" autores lugām atceros Vaideloti un Sidraba šķidrautu. Atceros Zalkša līgavas pieminējumu.

Jūrmalā, Dzintaros, pavisam netālu no stacijas (var pat teikt, ka pavisam blakus) atrodas dzejnieces māja-muzejs. Māja, kurā viņa dzīvoja pēdējos savas dzīves gadus, pirms savas aiziešanas aizsaulē 1943.gadā.

Katrā gadījumā, nav slikti ielasīties, palasīties. Mani, protams, zināmā mērā joprojām bremzē skolas gados obligātuma statuss dzejniecei. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru