piektdiena, 2022. gada 15. jūlijs

Sešu sēriju televīzijas mākslas filma: Divi kapteiņi (Два капитана) (1976). Pēc tāda pat nosaukuma Venjamina Kaverina romāna

Es laikam esmu ieskrējusies uz Krievijas, PSRS laiku filmām pedējā laikā. Ceru, lasītāji man piedos.

Šo filmu skatījos ar zināmu nostaļģiju. Galu galā pirmo reizi to skatījos laikā, kad tikko sāku ieiet pusaudža vecumā un notikumi aizrāva. Jāpiezīmē, ka vispirms noskatījos šo filmu-seriālu un tikai pēc tam izlasīju pašu romānu. Un nebiju vīlusies, jo filma-seriāls bija loti pēc grāmatas. Galu galā pats romāna autors bija piedalījies šīs televīzijas filmas-seriāla scenārija uzrakstīšanā.

Filmas-seriāla darbības laiks: cariskās Krievijas laiku beigu posms -> Otrā pasaules kara pēdējais gads (vai arī tuvākais pēckara gads - no filmas notikumiem, beigām bija grūti saprast). Vieni no varoņiem -  darba sākumā vēl pusaudži, beigās - jau pieauguši, nobrieduši cilvēki vecumā ap plus mīnus 40 gadiem (vismaz tā uztvēru). 

Filmas-seriāla saturu laikam jau nepārstāstīšu. Tomēr pateikt varu, ka darbs tiešām ir vairāk orientēts pusaudžiem. Nē, neteikšu, ka slikts. Tomēr nedaudz plakans. Ir izteikti iezīmēti pozitīvie un negatīvie tēli, kuru pozitīvisms un negatīvisms gadu gaitā nemainās. Nejutu nekādu slāņainību, bija tikai darbības ritums.

Praktiski nejutās ideoloģiskais uzspiediens. Tikai PSRS tapšanas dažādo attīstības laikposmu atainojums varoņu darbībās. Te uzreiz varu vēl piemetināt kā atkāpi - nu ļoti izteikti ideoloģija bija klātesoša Staļina valdīšanas laiku filmās. Pēc viņa nāves ideoloģija filmās bija nelielā daudzuma sajūtama vai arī tās nebija vispār. Filmas atainoja esošo realitāti ikdienas skatījumā un tikai tik daudz, cik tā parādījās publiskā telpā. (var jau būt, ka es tagad skatos, un arī atmiņā palikušas tās filmas, kuras izturēja laika pārbaudi un ir palikušas atmiņā pozitīvā nozīmē).

Filma-seriāls ir krievu valodā, to var atrast YouTub'ē. Nezinu, vai vajag dot linku uz filmas-seriāla pirmo sēriju? Pasakiet komentāros. 

Filmu ir vērts noskatīties, un noteikti kopā ar saviem pusaudžiem. Tajā ir daudz cilvēcisko attiecību, klātir piedzīvojumi, pusaudža apņemšanās, kura iztur laika pārbaudi. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru