piektdiena, 2022. gada 1. jūlijs

Vairāksēriju mākslas filma "Meistars un Margarita" pēc tāda pat nosaukuma Bulgakova romāna motīviem

Ievadam nedaudz par pašu grāmatu. Cik nu man izdevās saklausīt 80-to gadu beigās, Gorbačova prezidentūras laikā, grāmata jau no uzrakstīšanas brīža un tās parādīšanas oficiālajām izdevniecībām skaitījās nevēlama un nepublicējama. Tautai ko tādu nevajagot lasīt. Manī šī 1988.gada ažiotāža ap grāmatu, tās izdošanu PSRS valsts valodā un savienoto republiku valodās radīja tikai izbrīnu. Biju to izlasījusi jau 1978.gadā cietos vākos iesietu, Latvijas republikas oficiālajā izdevniecībā izdotu. Toreiz lasot - nu, grāmata kā grāmata. Lasīt var, notikumi interesanti. Un tikai. Bet kādu gan attieksmi var gaidīt no 15-gadīga pusaudža, kuram hormoni sākuši dīdīties, un vispār - intereses nu nepavisam politiskas. Un vispār nekādu politiku tur nesaskatīju. Tikai interesantu notikumu secību.

Grāmatas saturu līdz filmas - seriāla iznākšanai atcerējos visai nosacīti. Laikam nebija tik ļoti aizrāvusi.

Darba pamatlīnija - Sātana viņa svītas ierašanās Maskavā un darbošanās tur. Palīglīnija - Poncija Pilāta attieksme pret Ješua (ko vēlākos laikos nodēvējuši par Jēzu).

Par pašu filmu-seriālu runājot. 

Aktieru ansamblis lielisks, daudzi atpazīstami aktieri, kuri savu Vārdu un vietu kinematogrāfā nostiprinājuši vēl PSRS laikos. Līdz ar to viņu atainotie tēli lieliski un harmoniski. Ticami, Scenārijs, ja nekļūdos, ļoti pēc pirmavota - grāmatas. Filma-seriāls, ja nemaldos, uzņemts trakajos 90-jos. Līdz ar to jūtama budžeta nepietiekamiba un visai vājie specefekti, kuri mazināja filmas notikumu ticamību.

Tomēr ir vērts filmu noskatīties. Var nevilkt torentos, atrodama YouTub'ē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru