ceturtdiena, 2024. gada 6. jūnijs

Jaunbagātnieki jeb graudi un sēnalas

Tēma, nu tēma. Vienkārši zināmi novērojumi. Par to, kā uzvedas cilvēki, dzimtas, kuru mantiskie līdzekli krājušies, veidojušies garu gadu, pat gadsimtu laikā (un ietekme arīdzan) un kā uzvedas tie, kuru līdzekļi un zināma ietekme tā, "uz sitiena un praktiski uzreiz".

Esat ievērojuši? To ģimeņu visa vecuma pārstāvji, kuru līdzekļi un ietekme veidojusies gadsimtos mērāmā laika periodā, "nezīmējas" ar to, kas viņiem ir. Vienkārši - ir un ir, top izmantota bez liekas pompozitātes, tai pat laikā top strādāts pie tā, lai noturētu un pavairotu esošo. Dzimtu jaunā paaudze top mācīta strādāt. Toties to vecāku, kuri strauji ieguvuši savus līdzekļus un zināmu ietekmi, bērni nu ļoti vairumā gadījumu tik "zīmējoties" tērē to, ko vecāki sastrādājuši.

Cik nu no mana krūmpudura, jaunbagātnieki vairumā gadījumu ir sēnalas. Sēnalas, kurām smadzenes pietikušas tik mirkļa uzrāvienam, mirkļa šķietamajam. Uzrāvienam, lai iegūtu iespēju pazīmēties, zīmējoties relatīvi ātri iztērējot relatīvi ātri un viegli sapelnītos līdzekļus. Un bērni netop gatavoti tam, ka kādā mirkli būs jāturpina vecāku aizsāktais rūpals un jāattīsta tālāk; bērni top audzināti kā tērētāji, dzīvei uz mirkli.

Skaust, ka Rokfelleriem, Rotšildiem, Vindzoriem un vēl dažām ietekmīgām dzimtam ir daudz naudas? Tikai sliņkis skaudīs. 

Ja, tām dzimtām ir nauda un vara. Ir pilis, villas un jahtas. Bet ir arī ieguldītais darbs. Domājat, tie paši britu Vindzori neko nedara un tikai guļ mīkstos pēļos savās pilīs? Viņiem ir sabiedriskā darba slodze, pie kam tādos apmēros, ka gan jau ka uzrodas "Kā man tas viss apnicis! Gribu uz Bahamu salām palmu ēnā nevienu cilvēku neredzēt un neko nezināt par notikumiem citās vietās!".

Bils Geitss, Īlons Masks pēdējās desmitgades sastopami mediju reportāžās? Gan jau ka viņiem bijis kāds starta kapitāls rosībai, kura diezin vai apstāsies, kad šie kungi aizies pensijā. Kaut kā ir pārliecība, ka viņu pēcnākamie arī ko ierosīsies un būs atpazīstami.

Mūsu pašmāju bagātnieki? Labi, Ķirsons, cik nu izdevies salasīt informāciju, ir atgājis no savas Lido impērijas vadīšanas, kaut arī līdzekļus no impērijas darbošanās saņem. Rosās viņa darbības pārmantotāji. Bet rosās un Lido impērija netaisās laikam ka sabrukt. Bet vai kāds ir sastapis informāciju par to, ka Ķirsons vai viņa bērni kur "zīmētos" ar to, kas nu sapelnīts? Es neesmu sastapusi...

Tik tāds paskumjš novērojums - cik ļoti tomēr daudz tādu, zināmu tērētāju, nevis radītāju...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru