sestdiena, 2024. gada 15. jūnijs

Tik tā, starp citu var arī kādu "novest" tālu un dikti

Drusku praksē pārbaudīts tas, ka kaut kā bezsmadzeņu fanātiķus "apštopēt", jo viņiem pazūd, vismaz uz kādu brīdi, argumentācija tieši nedomāšanas rezultātā.

1. Sanāca maziņa saruna ar kaimiņu, kurš joprojām uzskata, ka Krievijas iebrukums Ukrainā pamatots ar to, ka Ukraina taisījusies Krievijai uzbrukt un tas bardaks, kas tagad notiek tur ir bijis preventīvs pasākums. Es tikai tā naivi pajautāju - vai viņš noticēs kaķim, kurš savu uzbrukumu pelei attaisnos ar to, ka tā pelīte taisījusies uzbrukt kaķim. Kungs aizrijās un apklusa, jo nespēja atrast atbildi.....

2. Kā papildinājums manam 14.06.2024. ierakstam LGBT sakarībā.

Reizēm tā, it kā panaivi lūdzu oponentu man izskaidrot to, "no kurienes kājas aug" viņa nepatikai pret minēto cilvēku grupu. Ja pirmais arguments skan "Gejiem patīk vīrieši un lesbietēm - sievietes", es pretī - "Tad tu esi gejs, jo tev patīk vīrieši, un tavs vīrs ir lesbiete, jo viņam patīk sievietes". Parasti iestājas ilga pauze un tiek meklēts nākamais arguments. Reizēm atrodas "Tiem pāriem nevar būt bērni", kur man pretī "Daudziem tā sauktajiem tradicionālajiem pāriem arī objektīvu iemeslu dēļ nav un nevar būt bērni". 

Vairumā gadījumu saruna pāriet pie citām tēmām (ja neapstājas vispār), jo oponentam pazuduši argumenti savai nepatikai. Jo bez kaut kāda kaut kur sagrābstīta saukļa nav nekāda cita argumenta. Toties parādās kaut kāds iesākums domāšanas procesam.

3. Līdzīgi var apštopēt agresīvi fanātiskos kristiešus, kuri par varītēm tic tam pastāstam, kurš ir Vecajā Derībā ar visām tur esošajām neloģiskajām situācijām. Vienkārši - palūdziet viņiem izskaidrot visus "Kā? Kāpēc?", kuri sarodas to tekstu lasot. Kaut vai to gadījumu, kurā Mozus esot izvedis izraēļus no Ēģiptes. Proti - kāpēc viņi no Ēģiptes projām ejot gāja pāri ūdenskrātuvei, ja mierīgi varēja aiziet pa to teritoriju, kuru mūsdienās šķērso Suecas kanāls? Kāpēc pēc 40 gadus ilgas klejošanas pa Arābijas pussalas tuksnesi par tautas apmešanās vietu tika izraudzīta tā vieta, caur kuru notika visai dzīva kustība starp Ēģipti un mūsdienu Sīriju? It īpaši, ja tajā kustībā piedalījās periodiski karagājienos ejošie karaspēki?

Vismaz mans sarunbiedrs "aizrijās", jo nespēja argumentēt un saprata, ka "nodrāztais" "Dievs tā gribēja" nelīdzēs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru