svētdiena, 2018. gada 7. janvāris

Soda bataljons (Штрафбат)

Noskatījos Krievijas nesenā izlaiduma seriālu Soda bataljons (Штрафбат)
Seriāls ir par karu, par bataljonu, kurā nonāca uz padomju lēģeriem izsūtītie gan politiskie, gan kriminālie, kā arī par kādu mūsdienās par sīku skatāmu pārkāpumu - nokļuvi gūstā un izbēgi - uz soda bataljonu grēkus izpirkt, no aplenkuma izlauzies, vienības karogu pazaudēji pa burzmu - soda bataljons. Jāpiezīmē, ka šādi bataljonus formēja galvenokārt no karavīriem ar virsnieku pakāpēm. Vienkāršajiem karavīriem šajā gadījumā bija soda rotas.
Bet tagad par pašu filmu. Seriālam ir 11 sērijas. Es skatījos variantu, kurā viss ir apkopots divās daļās: pirmajā daļā 1. līdz 6. sērijai, bet otrajā daļā - 7. līdz 11. sērija. 
Man seriāls patika ar savu cilvēciskumu, dažādām un reizēm neviennozīmīgām cilvēku attiecībām. Patika ar savu dabiskumu. Nebija izskaistinājumu. Katrs tēls bija savā vietā. ar savu individualitāti un raksturu. Es ticēju visām cilvēciskajām attiecībām seriālā un arī visiem notikumiem tajā.
Ir vērts noskatīties, jo tiešām iztrūkst tā uzspiestā patosa un patriotisma, kas padomju laika filmās par karu. Iztrīkst uzspiestā komunisma ideja. Nē, nu tur ir runas par šo tēmu, bet tās kaut kā nepiespiesti paslīd garām un pat neuzspiežas kā obligātais pasākums. Vienkārši tolaiku dzīves skatījums un dažādi pretpoli tam.
Ar visu to, ka karš ir karš un daudzi no varoņiem seriāla gaitā iet bojā kā kara neizbēgamās sekas.
Iesaku.

1 komentārs:

  1. Man ir jāatvainojas, ka abi linki še nedarbojas. Labāk filmu pēc nosaukuma meklēt jutubē. Butu pateicīga tam, kurš man iemācītu, kā atlinkots tekstu vietā, kur links nenostrādā.

    AtbildētDzēst