trešdiena, 2018. gada 17. janvāris

Nedaudz pārdomu

Var jau pasūdzēties par visu to, par ko sūdzas visi - sadzīvi, politiku, cenām utt., betkaut kā negribas. Liela daļa mēs esam šeit, nav vairs 90to gadu jukas, dzīve savā ziņā ir nostabilizējusies, bērni dzimst vairāk, nekā 90jaos. Pie visām negācijām tomēr ir zināma pārliecība par nākotni. Vismaz vidusmēra cilvēkam, kurš īpaši nelien politikā un netaisās bīdīt lielo biznesu. Lielajam biznesam ir tieksme sabrukt krīzes brīžos. Un tās jau ir klapatas.
Zināmā mērā cieš tie, kas biezajos gados sagrābās kredītus un tagad mokās ar atdošanu. No savas pieredzes zinu, ka saplānojot savu, kaut nelielo budžetu, var pamazām tikt vaļā no kredītu nastas. Es jau no dažiem kredītiem esmu atvadījusies. Pat dažus cilvēciskos parādus atdevusi. Un mani ienākumi bez sīkdariņiem ir 135,76 katru mēnesi. Sīkdarbiņus meklēju tādus, kur slēdz konkrētus līgumus un par mani tiek maksāti nodokļi. Tas palīdz pie pensijas pārindeksācijas, kas katru gadu notiek oktobrī.
Protams, daudzi brauc uz ārzemēm pelnīties, lai kaut kā izkruķītos. Mana māsa jau vairākus gadus no agra pavasara līdz vēlam rudenim strādā sezonas darbus Nīderlandē, tur nopelnīto tērējot pa lielo šeit, tādējādi palīdzot mūsu pašu ekonomikai. Ziemas sezonās viņa strādā šeit. Oficiāli, ar visu nodokļu maksāšanu.
Grūti saprast tos, kas aizrauc, nemaz netaisoties braukt uz kādiem mēnešiem atpakaļ, tērējoties un padzīvojot šeit. Toties ir dzirdēti nosodoši argumenti par dzīvi šeit. Bet - ja padzīvotu pusgadu tur un pusgadu šeit, tomēr būtu pienesums pašmāju ekonomikai un viss straujāk ietu uz labo pusi. Manuprāt, nevajag braukt prom un nomelnot to vietu, kas ir dzimtās mājas.
Es jūtos labi šeit un netaisos braukt uz ārzemēm piepelnīties. Zinu, ka tur viesstrādniekiem ir garākas darba stundas un pats darbs ir smagāks, nekā šeit var atrast. Tur strādāt ir no cikla - ņem ko dod un nečīksti.
Netaisos nevienu aģitēt un pievienot savai ticībai, bet viss, kas še notiek, ir pašu radīts. Un valdību nevajag lamāt - tā ir tāda, kādu nu esam paši savēlējuši. Pie mums jau vairs nav padomjlaiku vēlēšanu sistēma, kad balso kā gribi, rezultāti vienalga būs pievilkti pēc augšējo slāņu un kompartijas vajadzības.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru