svētdiena, 2021. gada 19. septembris

Atbildība

Reiz Sent-Eksiperī savā grāmatā Mazais princis izteica frāzi, kura nu jau sen "dzīvo" pati par sevi: Mēs esam atbildīgi par tiem, kurus esam pieradinājuši. Šo frāzi varam traktēt arī nedaudz plašāk, nedaudz savādāk izteiktu:  Mēs esam atbildīgi par savu izvēli.

Ar savu šīs frāzes traktējumu šajā gadījumā domāju ne jau kādas lietas, vietas izvēli. Un ne jau blakus esošā līdzgaitnieka izvēli. Kaut arī dzīvē arī šādas izvēles ir pietiekoši. Es šobrīd gribu tik izteikties par politisko atbildību.

Pēc principa - katrai tautai ir tāda valdība, kādu tā ir pelnījusi. Nu, apmēram tā.

Skatos izteikumos internetvidē, reizēm dzirdu visa veida izteikumus publiskā vidē par to, ka valdība ir slikta, politiķi arī slikti, nekas nav labi un vispār viss ir putrā. Jāmaina valdība, putra jāizstrebj. Un tā tālāk. Tomēr neviens nav aizdomājies par to, ka ir demokrātija (nu, vismaz Latvijā tā ir deklarēts), demokrātiskās vēlēšanās likumā noteiktā kārtībā ir darboties valdībā ir izvēlēti tieši tie cilvēki, kuri to dara kā nu prot un kā nu var. Cilvēki nu kritizē tos, kuri nu savēlēti.

Kritika kritikai, arī tai ir tiesības pastāvēt. 

Bet - tai pašā laikā: kurš tad lika izvēlēties tieši šos cilvēkus darīt politiskas lietas? Kaut kā nemanīju, ka uz velēšanu iecirkņiem pilsoņus veda bruņotas apsardzes pavadībā un ar lielgabala stobra palīdzību piespieda nobalsot par kādu konkrētu partiju, cilvēku. 

Kritizēt kritizēšanas pēc visi māk. Toties uzņemties līdzatbildību - kaut kā neesmu pamanījusi. Manuprāt, kritika ir konstruktīva tik tad, ja tiek kritizēts kas konkrēts, ar konkrētību problēmā, tās risinājuma piedāvājumu; un pie viena konkrēto problēmas vaininieku kritizēšanā, to atbildības izvērtēšanā.

Pie visa iepriekš minētā - kurš no kritiķiem ir gatavs uzņemties līdzatbildību par notiekošo? Galu galā - tas, kurš piedāvājas ko izdarīt kaut politikas jomā, tik veic reklāmas darbību. No patērētāja atliek vien veikt izvēli. Gribas tiem kritiķiem pajautāt - ar ko tad viņi labāki par kritizējamiem objektiem, ja šos objektus ir izvēlējušies, ievēlējuši valdībā? Ar savu izvēli panākuši tik to, kas ir. Tad ko vaimanāt? Vai nu klusēt, vai doties tajā valdībā parādīt piemēru tam, kā jādara. Bet pēdējo neviens īsti negrib darīt, jo "prakses par maz", "neesmu tik gudrs", "man putras grāpis svarīgāks" u.t.tml. Tad ko muti dzesēt? Jēga kur?

Neviens jau īsti negrib uzņemties atbildību ne par saviem darbiem, ne par izteikumiem. Žēl.

Nu, kaut kā tā, kā nu mēģinu saredzēt problēmu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru