pirmdiena, 2018. gada 13. augusts

Margarita Mičela. Vējiem līdzi

Ik pa laikam pārlasu šo grāmatu. Man viņa patīk.
Attiecībā uz šīs grāmatas varoņiem sākšu runāt par Skarletu. Daudzi kritiķi ir lamājuši autori par to, ka varones tēls nav viengabalains un vietām ļoti lūzt un šie lūzuma momenti traucē uztvert varoni kā noteiktu personību. Man tā neliekas. Varone dzīvoja no sirds un pa īstam. Ar visiem kritumiem un cēlumiem neko no sava rakstura nepazaudējot. Jebkurā situācijā viņa aktīvi atrod izeju un tomēr nelūzt. Tādi cilvēki, kā viņa, daudz ko panāk un sasniedz.
Grāmatas beigās salūza Rets Batlers, kurš nespēja izturēt un saprast šo daudzšķautnaino personību, kurai vajadzēja vai nu visu, vai neko.
Melānija ir galīgs pretstats Skarletai. Mierīga, laipna un stipra savā mierīgumā un pastāvībā. Visi apkārtējie pie viņas tiecas. Arī Skārleta, kura Melāniju brīžiem uzskata par zosi, nevar neapbrīnot Melānijas gara stiprumu un ticību labajam cilvēkos.
Ešlijs man liekas tāds dieva dots, sapinies sevī cilvēciņš, kurš spēj pastāvēt un būt tik ilgi, kamēr viņam blakus ir Melānija ar savu gara stiprumu un siltumu. Pat Skarletas esamība nespēj viņu padarīt stipru. Grāmatas beigās viņš, tāpat kā Rets, salūzt. 
Grāmatā atainotās sievietes izrādās stiprākas savā būtībā par vīriešiem. Varbūt tas sanācis tāpēc, ka grāmatas autore ir sieviete. Vīriešu sarakstītajos romānos reti kad var sastapt stipras sievietes. Pārsvarā viņiem sanāk bāli tauriņi, kas vaimanā uz katra stūra pie mazākās izdevības.
Man grāmata patīk. Ļoti pat ieteiktu citiem to pārlasīt un pārlasīt.

9 komentāri:

  1. tev viss ir lubene un makulatūra. laikam neko vairāk par avīžu virsrakstiem nelasi.

    AtbildētDzēst
  2. ļoti maldies. vārdu makulatūra šeit neesmu vispār lietojis, wtf?
    kādi argumenti, ka VL nav lubene?

    AtbildētDzēst
  3. Nu tad tas ir kāds cits, kas mana grāmatu saraksta sakarībā cienījamus literatūras klasiķus un interesantus rakstniekus nosauca par makulatūru. Ar to anonīmo komentēšanu, kā jau teicu agrāk, grūti izprast, kurš ir kurš kurā gadījumā.
    Manā uztverē lubenes ir plānas grāmateles ar vēl plānāku saturu. Vējiem līdzi nav plāna grāmatele ar paplānu saturu un uz varoņu attiecību fona ataino pilsoņu karu ASV, kad tur sabruka dienvidu štatos iesakņojusies verdzība.

    AtbildētDzēst
  4. es neblougouju, bet vai tad Tev tur nerāda kaut kādus IP?
    lubene paliek lubene, kaut arī bieza, par vēsturi un kļuvusi slavena, ir uzņemta filmā un apskata verdzību. saturs ir lubene.
    es lasu visu, kas nekustas. no vārdnīcām līdz lubenēm, bet šo biezo gan man negribas pat ieskatīties. tāpat neinteresē visādi Markesi un Koelju un tas da vinči kods un viņa pārējie, nezinu, kāpēc. kaut kas man ar romāņu literatūru nesaskan. Fantāzija neinteresē vispār, bet sci-fi ir cieņā lielā. tāpat ignorētas tiks visādas pašiedvesmas grāmatas un padomi, kā kļūt miljonāram :)

    AtbildētDzēst
  5. Es neesmu pētījusi, bet man liekas, ka kombinācija IP neuzrādās (ja es saprastu, ko tu ar to esi domājis!). Bet Sci-fi lielu daļu no dubultexemplāriem padalīju jau janvārī. Vēl neesmu izšķirojusi visas grāmatas, man māsas ārzemju braucienu dēļ sanāk visu šķirot pa daļām un tiešām daudzas no tām ir atradušas savu vietu krāsnī vai šmuckastē kā laiku nokalpojušas un neaktuālas vai vispār lubene manā izpratnē.

    AtbildētDzēst
  6. IP ir IP adrese. es nelietoju blogspot kā autors, bet vai tad tur nevar redzēt konkrētu adresi. un nobloķēt, piemēram?
    jā, bija FP grāmatas, man vienkārši visas ir, pateicoties senčiem.

    AtbildētDzēst
  7. un skumji jāsecina, ka sci-fi vairs nekad nebūs tāda. mēs jau tur dzīvojam. bet tik smieklīgi palasīt kādu 60. gadu sci-fi, kā 2300. gada astronauti baro savu ESM (Tev jāzina) ar kaut kādām magnētiskām lentēm vai perforētām kartītēm :D

    AtbildētDzēst
  8. nu jā, 60os gados bija visādas idejas un lielai daļai no tām mēs jau esam aizgājuši garma. :)

    AtbildētDzēst