ceturtdiena, 2021. gada 26. augusts

Drusku domas par ekonomiku

Jau iepriekš saku - tās ir tikai domas, drusku novērojumi. Novērojumi, kur notikumi saprotami tik virspusēji, jo nav plašākas informācijas.

Ik pa brīdim feisbukā, šur tur cituviet sastopami aicinājumi no kādas lielsaimniecības sarasties strādniekiem ražas novākšanas procesam. Jo savādāk saimnieki netiek galā. Kaut kā reizēm gribas iebļauties - mīļie, kur jūs bijāt tad, kad apstādījāt platības, kurām jau pēc noklusējuma būs vajadzīgi palīgi apkopšanā, ražas novākšanā. Darba apjoma plānošanu neviens nekur nav atcēlis, uz to neattiecas valsts, reģiona politiskā sistēma. Jebkurš darba devējs pirms ražošanas procesa uzsākšanas saplāno darba apjomu, ieguldījumus procesam, resursus (arī cilvēkresursus). Un ir vienalga vai tas ir uzņēmējs kapitālists vai komunisma kolhoza priekšsēdētājs. 

Lauku, kurā kas sastādīts ražas gaidīšanai, pirms ražas novākšanas ir jāapstrādā kaut vai nezāļu aizvākšanai, citādi jāapstrādā.

Nu, vajag, labākajā gadījumā jau pirms potenciālās ražas lauka izveides, apsvērt - kā tas tiks apstrādāts ražas veidošanās procesā, kādiem līdzekļiem tas tiks novākts, cik ilgā laikā. Kas un kādā mērā ir jāiegulda lai no katra konkrētā lauka tiktu novākta galarezultātā paredzētā raža. Nu nevar to visu atlikt uz mirkli, kad zeme sāk degt zem kājām un ražai sāk draudēt bojāeja jo nav iespējams to visu pilnībā novākt.

Es jau laikam reiz izteicos par iespējām jau pirms lauku apstrādes un topošo ražu veidojošo augu iestādīšanas, iesēšanas saplānot nepieciešamo. Noteikti jau šajā procesa stadijā nolīgt strādniekus. Kaut sezonai no pavasara līdz rudenim. Un sabalansēt plānotas algas ar plānotiem ienākumiem no ražas. Kā arī piedomāt par tehniskajiem nepieciešamajiem līdzekļiem.

Nezinu, man tas nāk prātā. Pirmskara Latvijā taču nu noteikti plānoja, padomjlaikā arī. Saprātīgākie turējās virspusē un pelnīja. Citur pasaulē lauksaimnieki taču arī, manuprāt, plāno. Ja nepietiek pašmāju strādnieku, meklē viesstrādniekus. Un nav dzirdēts, ka kur pasaulē kāds sūkstītos, ka raža iet bojā, jo nepietiek resursu tās novākšanai.

Nu, nezinu. Padomjlaika sauklis "ekonomikai jābūt ekonomiskai" - mēs par to smaidījām, bet tomēr tajā ir taisnība. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru