otrdiena, 2021. gada 31. augusts

Pilna sauja ar visu

1. Vēl drusku par izglītību. Daudzi no manas paaudzes noteikti atceras skraidīšanu pakaļ skolotājam, lai "izlabotu" jel kādu sliktu atzīmi, kura saņemta rakstot kontroldarbu, citādi atbildot uzdoto mācību vielu. "Labojām" par trijniekus (pēc tagadējiem standartiem - četriniekus). Lai semestra/gada/atestāta atzīme būtu labāka, vairāk "vērta". Tas lika vēlreiz atkārtot mācību vielu, nostiprināja esošās zināšanas, negribot pat ieguvām zināšanas, kuras nu ir un paliek neatņemamas. 

Nu ļoti stipri šaubos, vai tagadējie skolasbērni uz ko tādu parakstās. Diemžēl valsts politika 90to beigās/2000šo sākumā (precīzi neatceros perioda gadskaitļus) pieļāva to, ka skolas beigšanas atestātus (neatkarīgi no tā, vai tika beigta pamatskola vai arī vidusskola) izsniegt pat tiem skolēniem, kuru vērtējums mācību priekšmetos noslēdzot mācību gadu bija 0,1,2,3..... Ar domu, ka ir taču arī tie, kam mācību process sagādā grūtības, apgrūtināta mācību vielas uztvere. Tomēr šādiem skolēniem skolotāji, saprotot notiekošo, vērtējumu paaugstināja rēķinoties ar mācību vielas apguves īpatnībām. Pārējie skolēni to saprata, neskandalēja. Galu galā tika vērtētas ne tikai zināšanas, bet arī pats zināšanu ieguves process. Toties ar šādu oficiālu atļaušanu atestātā atspoguļot ari negatīvās atzīmes - oficiālā zaļā gaisma tiem, kuri tik "atsēž" skolu, zināšanas kaut pamatizpratnes līmenī ir dziļi vienaldzīgas - labāk taču pagalmā piekaut "sīčus", atņemt maciņu garāmejošai vecmāmiņai u.c.u.tml.

Labi, ka šāda nostāja valstiskā līmenī "neaizsēdējās ilgi". 

Tomēr joprojām ik pa brīdim dzirdu par kaut kādiem eksperimentiem izglītībā un patlaban man nav īstas pārliecības par to, ka visi skolu beidzēji tiešām ir saņēmuši izglītību kaut vai nepieciešamā minimuma līmenī. Nav stabilitātes sajūtas. Diemžēl.

2.  Drusku mans viedoklis par dabu, ekoloģiju. Tie, kuri tagad brēkā par it kā esošo ozona caurumu debesīs un tā negatīvām sekām, nav papūlējušies kārtīgāk izpētīt jautājumu. Ozona cauruma tēma tapa publiski pieejama un apspriesta plašā sabiedrībā vēl tad, kad tagadējie 30mitgadnieki, nemaz nerunājot par viņu bērniem, vēl pat neietilpa viņu vecāku plānos, vēl nebija "pieteikušies" dzimšanai. Tajā pat visai tālās vēstures periodā ozona cauruma tēmu slēdza ozona cauruma neesamības rezultātā. Tapa zinātniski pierādīts. Neatceros argumentus par un tēmu aizverošos argumentus, bet pašu faktu atceros. Gan jau, ka daudzi mani vienaudži arī atceras. Kaut vai līmenī - jā, bija šāda tēma.

3. Vēl viedoklis par oglekļa dioksīda (laikam tā sauc to cē ō divi) negatīvo rādītāju atmosfērā. 

Īsti nezinu, kā un kur ņemts šīs ķīmiskās vielas atmosfērā esamības cipars, pie kam ar negatīvu rādītāju. Tik pat ļoti nezinu, kādai tad vajadzētu būt normai. Bet tik pat ļoti ir skaidrs, ka tā lielāku "izmešanu" gaisā uzrāda ne jau Jaunzēlandē pļavās ganītās gotiņas (vismaz ar šādu argumentu relatīvi nesen klajā nākusi tā pati zviedru Grēta😁). Galvenie cē ō divi ražotāji tomēr ir rūpniecības uzņēmumi, lielpilsētas. Tomēr arī šie objekti nu nav visu planētu globāli aptveroši objekti. Nemaz nevajag daudz zināšanu - vispirms jāaplūko karte, tā karte, kurā attēlots cilvēku apdzīvoto vietu blīvums. 

Karti aplūkojot - jau pamatizpratnes līmenī skaidrs, visas cilvēku saimnieciskās darbības rezultātā, kā arī dzīvo būtņu ķermeņa funkcionālo darbību rezultātā radies cē ō divi planetārā mērogā vēl nu noteikti nav katastrofāls. Cita lieta ir katras konkrētas apdzīvotas vietas ieelpojamā gaisa kvalitāte. Pie tās tad nu jāpiestrādā. Ticu, ka gan jau šo apdzīvoto vietu pārvaldes struktūras veic pasākumus situācijas sakārtošanai. 

Cita lieta - cilvēku radītais sadzīviskais piesārņojums. Nu kas mūs traucē visu izlietoto savākt vienuviet visāda vieda pārstrādei? Nemest visas izdzetās PET pudeles izmest atkritumu savākšanai paredzētajās vietās, nevis nomet kur pagadās? Un arī citu drazu? Pašu infantilisms un tikai. Vai tiešām kādam aiz mums to visu jāsavāc? Mīļie, cienīsim sevi un citus.

4. Nu nepatīk man cirks, kurā uzstājas dzīvnieki. Ja cilvēku prasmes šajās izklaides vietās izsauc pozitīvu apbrīnu, tad dzīvnieku visāda veida uzstāšanās, dresūras sasniegumi man izsauc tikai žēlumu dzīvnieku virzienā. Skaidri apzinos to, ka cirks, tā darbinieki nevar šiem zvēriem nodrošināt normālus dzīves, sadzīves apstākļus ne tikai tāpēc, ka cirks pēc būtības ir ceļojošs lielums. Stacionārs cirks jau ir greznība. 

Kā arī šaubos par to, ka šiem dzīvniekiem ir iespējams nodrošināt pārtikas saņemšanu pilnvērtīgā apjomā. Jebkurš normāla zoodārza darbinieks var pastāstīt, cik un ko vajag pasniegt brokastīs/pusdienās/vakariņās katras sugas aizbilstamajam tādā apmērā, lai tas justos komfortabli un būtu vesels. 

Tiesa, cik nu iespējams izsekot notikumu gaitai pēdējās desmitgadēs, vērojama tendence samazināt dzīvnieku skaitu cirka izrādēs.

5. Reizēm gribas nomētāt kaut spilveniem publiskās personas. Neatkarīgi no tā, vai tas ir politiķis - valstsvīrs, aktieris, mākslinieks kādā radošā jomā. Dēļ paša uzpūstā nozīmīguma. Uzpūsta tai ziņā, ka sāk necienīgi izturēties pret līdzcilvēkiem; apvainot, aizskaroši izturēties pret jebkāda līmeņa apkalpojošo personālu, vispār pret citiem cilvēkiem. Nu, sakiet, ar ko īsti deputāts, saukts par tautas kalpu, labāks par sētnieku, kuram nākas no ielām savākt to drazu, kuru mēs savā slinkumā un nevīžībā esam samētājuši uz ielas visa maršruta garumā? Ne ar ko. Vadoties kaut vai no tā principa - šodien šis amats, darbs ir, rīt var arī nebūt. Visādi gadās. Nekur nav "zvanīts", ka rīt nesanāks tā, ka tas pats sētnieks iesēdīsies deputāta krēslā, bet pašam deputātam nāksies ielu slaucīt.

Šai pat tēmai var pieskaitīt arī daudzu pilsētnieku attieksmi pret lauciniekiem. (Un šo attieksmi sajutu jau krietnā jaunībā, tiesa, īsti to jau tad neizpratu). Nievīgais vārds "pāķis". Ar domu - ko tas nu saprot, tik govij pie astes turas. Aizmirstot to, ja nebūtu laucinieku, pilsētniekam nebūtu pat tās piena glāzes, par citiem pārtikas produktiem nemaz nerunājot. 

Pašas dēlam sanāca pavasarī pastrādāt lauku lielsaimnīecībā tīrot šo pašu govju aizgaldus. Darbs smags, "iztukšo" fiziski, tomēr nu uz piena produktu cenu skatās savādāk, saprot, no kurienes cenai "kājas aug".

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru