trešdiena, 2021. gada 18. augusts

Dilemma

Gribu nedaudz pieskarties jautājumam par to, ko apmaksājam no saviem nodokļiem. Tas ir jautājums par cietumā ieslodzītajiem un valsts iekšlietu un citiem bruņotajiem spēkiem.

Kopš moratorija par nāves sodiem spēkā stāšanās maksimālais sods, kuru var piespriest visādiem burlakiem par krimināli sodāmiem noziegumiem ir mūža ieslodzījums. Par citiem pārkāpumiem cietumsods ir nu kuram cik nu piespriests tas laiks, kuru jāpavada ieslodzījuma vietā. Un cietumniekus tajās ieslodzījuma vietās uztur valsts. Valsts apgādā cietumniekus ar dzīves telpu, ēdienu, medicīnisko aprūpi u.c. cietumam piemērotām sociālām iespējām. Bet valstij esošā nauda jau sanāk no mūsu samaksātajiem nodokļiem, kā arī citiem sīkiem maksājumiem valsts budžetā. Sanāk, ka tas ieslodzītais, brīvībā dzīvojot, iedzīvojies zināmā mērā uz sabiedrības rēķina un ieslodzījumā esot turpina to darīt. Kaut kā ne pārāk godīgi. Tiesa, man nav īsti skaidrs, kā un ko šajā situācijā ko mainīt. Varbūt šim sodītajam jāiemaksā valsts kasē kaut kāda naudas summa, kuru varētu novirzīt ieslodzījuma iestādes budžetā sodītā uzturēšanai? Nezinu, tik minu.

Otra lieta -  visa veida bruņotie spēki (policija, zemessardze, regulārā armija). Ja policija pielieto ieročus tik nu ļoti ekstremālās situācijās, zemessardze pēc noklusējuma pielietos ieročus arī nu ļoti ekstremālā situācijā kaut kad tālā nākotnē, tad regulārā armija, kura mums ir krietni mazāka, nekā tad, ja būtu obligātais iesaukums. Regulārais karaspēks piedalās karadarbībā ANO, NATO u.c. organizāciju sastāvā dažādos "karstos" punktos. 

Šeit arī ir dilemma.

Visas šīs bruņotās organizācijas pašreizējā pasaules situācijā ir nepieciešamas. Bet - šīs organizācijas pēc noklusējuma ir paredzētas ne tikai kārtības nodrošināšanai. Tās zināmā mērā ir arī valsts dotētas slepkavu organizācijas. To pārstāvjiem ir ATĻAUTS nogalināt nepieciešamības gadījumā. Un reizēm sanāk paradokss - policija, legāli slepkavas (tiesa, ne pārāk biežos gadījumos) ķer un nogādā ieslodzījuma vietās nelegālos slepkavas.

Arī kaut kā ne pārāk godīgi. Pat nenāk prātā kā šo dilemmu varētu risināt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru