sestdiena, 2024. gada 6. janvāris

Asinsatriebība

"Uzraku" internetā šādu Kadirova priekšlikumu. Šīrīta agra publikācija saitā jauns.lv. Lasot aizdomājos.

Jā, savā ziņā ir kaut kā nehalo, ja viens kekss sastrādā "Dieva zīmes" un par to, ja tas kekss paslēpjas, sodu saņem kāds cits, keksa ģimenes loceklis. Un vēl jo sliktāk, ja bez tiesas darbiem. No cikla par "zobs pret zobu" vai kā tamlīdzīgi. Itāļu vendettas garā. 

Bet tajā pat laikā....

Cilvēks jau nepiedzimts tukšā vietā no nekā un nekurienē. Protams, katrs mēs piedzimstam ar "saviem tarakāniem visās iespējamās ķermeņa vietās". Bet tajā pat laikā korekcijas tajā "tarakānu ganāmpulkā" ienes apkārtējā vide, cilvēki šajā vidē. Ģimene, rādi, draugi, paziņas. Ja cilvēks kļūst par apzinātu slepkavnieku, kurš "ķer kaifu" no slepkavošanas - kaut kas ir palaists garām pašos pamatos, tad kad tas cilvēks bija maziņš, augošs cilvēciņš. Viņa audzinātāji un skolotāji ko būtisku palaiduši garām. Un galarezultāts lielā mērā ir audzinātāju, skolotāju atbildība. (Ar skolotājiem še - ne jau tikai skolā strādājošie skolotāji. Arī vecāki, vecvecāki utml.)

Vispirms jau vecākiem jāuzņemas atbildība par to, ko uzaudzinājuši. Vismaz es jūtos kaut kur atbildīga par to, ka mans dēls ir tāds, kāds nu viņš ir. Ar visiem plusiem un mīnusiem.

Cik nu mans šābrīža viedoklis - ja nu cilvēks ir apzināts sliktdarītājs, tad atbildību par šo sliktdarību jāuzņemas ne tikai tam cilvēkam, bet arī viņa vecākiem, radiem u.tml. Pēc principa "Ko sēsi, to pļausi". Kaut kā tā.

Un būtu visai loģiski, ja tas ļaunītis kur pazudis un slēpjas no atbildības par savu sastrādāto, viņa vietā tiesas priekšā stātos ļaunīša vecāki. Zinu, šerpi un ciniski skan. Kaut gan - ja likumā iestrādātu kādu normu, kura akceptētu ļaunīša tuvākos saukt pie atbildības par to, ka...? Es nesaku, ka šāda likuma norma izskaustu noziedzību. Pieļauju, ka samazinātu gan. Ja apzinātais noziedznieks zinās - ja viņš noslēpsies no atbildības par paša pastrādāto, viņa vietā par to atbildēs viņam svarīgi, tuvi cilvēki, vai tas nebūs zināma bremze ļaundarības pastrādāšanai?

Nezinu, es tikai laikam "skaļi" domāju. Par atbildību. Par to, ko Lapsa teica Mazajam Princim.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru