piektdiena, 2022. gada 9. decembris

Zibšņi

1. Sen neatceros tādu ziemu, kāda šogad pienākusi. Sniegs ap 20.novembri uzkrita, tā arī nav pazudis. Nav pazudis par spīti tam, ka ir dienas, kad pakūst...  Bijuši gadi, kuros sniegs tā arī nepiesakās vai piesakās tik varbūt janvārī vai februārī uz nedēļu, divām.

Priecē ziemas īstums un tas, ka nav salīgi.

2. Krimiķus skatoties diezgan nopietni apšaubu vainīgās personas veselo saprātu. Nogalināt cilvēku, lai viņam atriebtos? Bulšits. Tā nav atriebība nogalinātajam, tā ir ieriebšana pašam sev, nogalinātā tuviniekiem, kuriem jāiemācās sadzīvot ar to, ka tuvais cilvēks nekad vairs nepārnāks. Nogalināt, lai nogalinātais neizpaustu kādu lietu, lai netraucētu kādas nebūt karjeras bīdīšanai? Tas viss taču vienalga atklāsies. Tiesa, atklāts ir jautājums - cik ilgs laiks vajadzīgs atklāšanai. Bet ar nodarījumu vienalga sačakarēta paša mierīgā būšana - visu laiku jāmaskējas. 

3. Reiz kaut kur iepriekš jau izplūdu par tēmu - Dieva piedošana. Nu, par to, kā es to uztveru. Tagad tik nedaudz no cita rakursa pavāvuļošu.

Tam, ko saucam par Dieva piedošanu, kā "balasts" "līdzi nāk" arī tā saucamais Dieva sods. Es šo sodu saprotu kā paša sirdsapziņas neklusēšanu. Un tā neklusēšana ir smaga nasta, ar kuru pašam nu jāsadzīvo. Nodarījumu apkārtējie var aizmirst dienu steigā, tiesnesis var uzlikt mīkstāku vai bargāku sodu, bet ar to jau nodarījums neizbeidzas. Vainīgais pats to notikumu neaizmirst, viņam ar šo nodarījumu jāsadzīvo visu atlikušo mūžu. No cikla - Dievs un kaimiņš pa abiem piemirsīs, būs piedevuši; pats sev nepiedosi. Un vienalga, kādus attaisnojumus mēģinās vainīgais izdomāt, notikuma fakts no tā nemainīsies. No personiskās vēstures neizmetīsi kā vecu kurpi.

4. Nav bezizejas situāciju, nav "citas izvēles nebija". Izvēle un izeja no kādas situācijas ir vienmēr. Vienmēr ir izvēle - darīt to vai citu vai nedarīt. "Es to izdarīju, jo man nebija izvēles" ir atruna, ar kuru ir cenšanās attaisnot savu rīcību. Pat automāta stobra priekšā ir izvēle - darīt, ko liek vai ļaut sevi nogalināt. Vērtību kritēriji, un tikai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru