piektdiena, 2023. gada 9. jūnijs

Agnese Pastare: Atstumtā uguns. I daļa

Triloģijas pirmā daļa.

Izdevējs: "Ezerrozes grāmatas", iespiesta SIA "Dardedzes tipogrāfija", Latvija. 256.lpp.

Fantāzijas romāns. 

Sižetu laikam jau nepieminēšu, labāk pašiem palasīt, pasekot notikumiem. Un pie viena - šī tiešām ir triloģijas pirmā grāmata.

Kad sāku lasīt, kādu brītiņu nesapratu, kas mani lasīšanas procesā kaitina un traucē. It kā darbība risinās raiti, ir notikumi, piedzīvojumi. Un jau, pirms biju uzsākusi lasīšanas procesu, biju brīdināta par to, ka galvenā varone ir izteikti raudulīga persona. Tā ka biju gatava lasīt par meiteni, kura gandrīz katrā nodaļā ļaujas asaru plūdiem.

Lasot grāmatu, pamanīju, ka galvenā varone ir ne tikai raudulīga, par ko jau biju brīdināta. Pie viena par varoni radās iespaids, vismaz romāna pirmajā trešdaļā noteikti, ka viņa pie viena ir arī histēriski paranoidāla jaunkundze, jaunkundze, kura nav mierā ar sevi vispirms un apkārtējo pasauli piedevām.

Pie viena, par spīti vidēji lielai drukai, darbs grūti lasās. Un, bet tiešām, ne jau dēļ manām redzes problēmām saskatīt druku. Teikumu konstrukcija, nu noteikti manā vērtējumā, cits laikam jau to savādāk uztvertu, - pasmaga, tai pat laikā izteikti vienkārša. Skolnieciska, apmēram 12 - 13 gadus veca skolnieka izpildījumā. Kaut gan autore jau krietnu laiciņu kā beigusi skolu un pat augstskolu. (Pazīstu autori personiski). Pie viena - man likās arī drusku neveiklība teikumu konstrukcijā. Primitīva.

Protams, to var "norakstīt" uz to, ka pirmais darbs, autore sevi piesaka utt. Tas nu tā.

Tajā pat laikā man patika. Par spīti tikko izteiktajam kritiskajam vērtējumam. Agnese mēģina izteikt Domu, runā par cilvēciskajām attiecībām, to būtiskumu. Caur fantāzijas prizmu, caur piedzīvojumiem. Piedzīvojumiem, kuri šajā, triloģijas pirmajā, grāmatā aizsākas. Par ģimeni un draudzību. Par to, kā redzam pasauli. Vispār, Agnese mēģina pateikt daudz ko. Mēģina. Pat ar primitīvu pieeju visam.

Lasīšu nākošās triloģijas grāmatas. Ar cerību, ka Agnese būs "ierakstījusies" un lasīsies raitāk.

Un nesaku - nelasiet! Par spīti manis iesāktajam kritiskumam, iesaku lasīt, izlasīt. Un - ja nu kādam nedaudz savādāks skatījums?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru