otrdiena, 2024. gada 27. februāris

Seriāls: Troņu spēles (Игра престолов/Game of Trones)

Tiem, kas neatceras:

Seriālā ir 8 sezonas, izlaišanas periods: 2011 - 2019

Senāk skatījos, vēl Imantas dzīvoklī. Laikam tiku līdz kaut kādai 6 sezonai, pēc viss apsīkās. Tagad, laiks pagājis, no redzētā fragmentāra atmiņa. Tāpēc nolēmu beidzot un nesatricināmi noskatīties no jauna un visu. Atradu websaitu, kurā var visas sezonas, visas sērijas noskatīties. (Un varbūt ielikšu lasāmrindā sameklēt izdotās grāmatas un izlasīt...)

Ja nu kas, viedokli par skatāmo rakstu sezonu skatīšanās secībā, tā ka publicēšu šo pēc tam, kad būšu noskatījusies pašu pašu pēdējo sēriju. Un, kārtējo reizi, līdzams - savu komentāru ar kaut ko vēlams būtu ierakstīt pēc tam, kad pamatteksts tiešām izlasīts līdz beigām.

Pirmā sezona - 10 sērijas, katra ar savu nosaukumu. Kā grāmatas nodaļas. Jau otrā filma, kurā Šona Bīna varonis (šajā seriālā - lords Starks) iet bojā (1.sezonas 9-ās sērijas beigās). Pirmā bija laikam ka Gredzenu pavēlnieks, kurā aktieris spēlēja Boromiru.

Otrā sezona - 10 sērijas. Arī katrai savs nosaukums. Skatoties otro sezonu pamanās tas, kuram pie pirmreizējās sezonas skatīšanās laikam pat īsti nepievērsu uzmanību. Arvien vairāk un vairāk pamanās piezimi tam, ko savos vāvuļojumos cita sakarībā tapu paudusi. Tās zemes teritorijā bagātie nami plūcas par varu, bet vairumā cieš tauta parastā, kura top atrauta no aršanas, zvejošanas un kādas citas saimnieciskas darbības. Tauta, kura ļoti iet bojā karadarbības laikā... Armijas - tās ir bandinieku apkopojums. Pamanījāt?

Trešā sezona - 10 sērijas. Pagaidām liekas, ka seriālam ir standarts 10 sērijas katrā sezonā. Es tiešām skatījos pirmo reizi ļoti sen un neatceros. No visa redzētā tiesām tik fragmentāri atmiņu uzplaiksnījumi.

Jo tālāk skatos, jo vairāk redzu to, ka seriāls pēc būtības vēsta par milzu gaļas maļamo mašīnu, kurā bagātie un varenie dala pīrādziņu, kurš saucas vara reģionā.

Sezonas devītajā sērijā bojā iet lēdija Ketrīna Stārka, kas mani apbēdināja jau toreiz, kad šo sezonu skatījos pirmo reizi.

Ceturtā sezona - 10 sērijas. 

Noskatoties sezonas otro sēriju šoreiz sapriecājos. Un atceros, ka šo notikumu skatoties sapriecājos arī pirmo reizi skatoties seriālu. Publiski noindēts tapa Džofrijs Lanisters, puika, kurš pirmajā sezonā it kā mantošanas ceļā kļuva par reģiona virskarali. Protams, nav jauki priecāties par vardarbīgu nāvi, bet tas ūber izlutinātais puika laikam bija izteikti nokaitinājis arī pašu Džordžu Mārtinu un viņš atrada veidu, kā no tā tēla atbrīvoties.

Ja pirmās divas sezonas skatījos "marša tempā" kā izslāpis zvērēns, tad līdz ceturtajai sezonai palēnām tas skatīšanās ātrums ir samazinājies.

Pagaidām atminiskais vēstījums - varbūt tomēr tajos "senajos laikos", kad seriāls sāka savu ceļu pie skatītājiem, savā redzējumā apstājos pie ceturtās sezonas? Neatminos, tik šīs sezonas redzējums vairāk palicis atmiņā, nekā iepriekšējo triju sezonu redzējums...

Tomēr nē, noskatoties sezonas pēdējo sēriju tapa skaidrs, ka esmu redzējusi vēl.

Piektā sezona - 10 sērijas. Laikam tiešām standarts.

Sapratu, ka šo sezonu arī ļoti fragmentāri mirkļos atminos. Palēnītēm klidzinos uz priekšu skatāmajā. Tomēr ir zināms paradokss. Šo sezonu atceros fragmentārāk par iepriekšējo.

Sestā sezona - 10 sērijas. Šo sezonu atceros nu ļoti fragmentāri, pat mazāk, nekā iepriekšējās, reiz skatītās, sezonas. Pat ļoti mazāk... Rādās, biju šo sezonu skatījusies visai šķidri no vārda pavisam. Un laikam, ka toreiz, pirmsākumos, pat līdz beigām sezonu nenoskatījos.

Septītā sezona - 7 sērijas. Neierasti. Par trim sērijām mazāk, nekā iepriekšējās sezonās. Iespaids par sezonu - radusies vajadzība atbrīvoties no daudziem otrā plāna tēliem, kuri diezgan strauji iet bojā dažādās situācijās.

Sezonas sēriju mazskaitlīgumu salīdzinājumā ar iepriekšējām sezonām zināmā mērā kompensē tas, ka šajā sezonā katra sērija ir nedaudz garāka, nekā iepriekšējo sezonu sērijas.

Un, kaut kā pamanīju, ka šīs sezonas sērijas paslikti "ņem", pieķēru sevi pie tā, ka dažas sērijas "padzenu" uz priekšu, pa mazam gabaliņam katras sērijas laikā. Ar zemapziņas domu - pasekot notikumu galvenajai gaitai, zināšanai kas un kā.

Skatoties šo sezonu ķēru sevi pie tā, ka sezonas pēdējās sērijas skatījos ar nelielu piespiešanos. Pie tā, ka "ja reiz iesākts, jātiek līdz beigām, lai kādas tās arī nebūtu".

Astotā sezona - sešas sērijas.  Ķeru sevi pie domas, ka jau no apmēram iepriekšējās sezonas vidus arvien vairāk un vairāk piespiežu sevi skatīties šo seriālu. Kaut tāpēc, lai līdz galam būtu viedoklis par seriālu. 

Negaidīts pavērsiens man izrādījās tas, ka Džons Snou ir dzimis Targarians. Iepriekš man bija tādas aizdomas, ka viņš varētu būt Barateons...

Bet sezonu tiešām skatos gliemezīgi, ir tāda sajūta, ka kopš iepriekšējās sezonas sākuma tiek steidzamības kārtā rasti risinājumi daudziem darba gaitā "saskrējušiem" samezglojumiem sižetā.

Visgrūtāk - "tikt galā" ar sezonas pēdējām četrām sērijām, kas ir arī visa seriāla pēdējās sērijas... 

*****

Šodien piespiedu caur nevaru sevi noskatīties līdz galam seriālu, precīzāk - pēdējās divas sērijas, jo trešo un ceturto ar "gariem zobiem" biju dienas ātrāk noskatījusies. Biju nolēmusi abas sērijas "nekonspektēt" un izturēt katru sēriju pēc pilnas programmas. Tomēr - piekto atkal "konspektēju", kaut kā mani tā batālija par un ap pilsētas iekarošanu atkal neuzrunāja. Tomēr pēdējo sēriju tad nu izturēju visu.

Beidzamā sērija - zināmā mērā likumsakarīga un tiešām visu astoņu sezonu stāstu pabeidz, "saliek pa vietām visus punktus".

Kopumā, manas domas par seriālu. Vispirms tēli. Arja un Tirions. Dzīvi, visādi, īsti. Pārējie? Plakani dažādās plakanības pakāpēs. Protams, ir tēla dinamika, pārveidošanās kāda nebūt. Bet, ja Arja un Tirions mainās patiesi un "kā no dzīves", reizēm negaidītos pagriezienos, tad pārējie "klidzina" pirmuzstādījuma rāmjos.

Sižets, "storija" vide? Man patika. Izstrādāta pasaule. Visa tā pasākuma autors ņēmis pozitīvu piemēru no Tolkīna un piedomājis pie pasaules izstrādes. Un sižets? Varā esošo cīņa par virsvaru, intrigas, kautiņi (ups, karošanas).... Tā viss notiek, cilvēks nav ideāla pieneņpūka. Par abām pēdējām sezonām laikam ka plašāk izteicos skatoties minētās sezonas.

Visumā - patika, saprotu, kāpēc bija ažiotāža labā nozīme ap šo seriālu. Tiesa, avenes pamaitāja pēdējās divas sezonas, kurās izteikti bija jūtams sasteigtums un seriāla veidotāju vēlme atrisināt visus sižetisko līniju savijumus. Dzirdēju domas, ka uz seriāla pēdējo sezonu uzņemšanas laiku vēl nebija tapušas grāmatas tēmā un tāpēc uzņemšanas komanda "lāpījusies, kā mācējusi", lai stāstu novestu līdz loģiskām beigām.

Patika, bet nezinu, vai kādā pārskatāmā laikposmā atkal vēlēšos seriālu skatīties.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru