ceturtdiena, 2024. gada 29. augusts

Dzejnieki, rakstnieks: Jānis Sudrabkalns, Žanis Grīva, Eduards Veidenbaums

Atkal pievēršos tam, ko periodiski iebīdu augstākā plaukta tumšākajā stūrī. Tēmu par manai paaudzei, īsti nezinu, kā šolaiku paaudzei, "pičkāja iekšā pa visiem galiem", tobiš - dzejniekus, rakstniekus, kuru radošā darbība bija neviennozīmīga.

Sākšu ar dzejnieku Jāni Sudrabkalnu. Lasot Māsā Vikipēdijā par viņu, mani "Hm, ak jēl!" tas fakts, ka viņš niris 1975.gadā, kad jau sāku iekūņoties pusaudzībā. Viņa biogrāfiju skolas gados neatceros mācījusies, katrā gadījumā par viņu tapa mācīts tajos laikos, kad es laikam mācījos kādā ceturtā vai piektā klasē. Un no visas tās mācīšanas atceros viena dzejoļa sākuma rindiņu - "Es eju pār robežām paceltu galvu...". Tālāk neatceros, tik atceros klasē klīstošo pasmīnu no cikla "Aha, tūlīt..." ar ne pārāk glaimojošo "Ko no komuņagas var citu sagaidīt.". (Par spīti tam, ka mūs centās pieideoloģizēt komunisma idejām).

Rakstnieks Žanis Grīva. Tiesa, neatceros, ka šis rakstnieks bija obligāto rakstnieku vidū - skolu pabeidzu ļoti sen. Toties atceros nedaudz lasījusi viņa darbus. Nu, pārlasot Vikipēdijas šķirkli par viņu atausa atmiņā dažu viņa darbu nosaukumi un tas, ka par tiem tapa runāts. Neatceros, vai mācību stundās, vai sarunās ar klasesbiedriem skolas gaiteņos. Toties atceros redzējusi un neslikti vērtējusi pār Žaņa Grīvas darba ar tādu pat nosaukumu uzņemto Rīgas kinostudijas filmu Noktirne latviešu aktieri Gunāru Cilinski un, laikam polieti, Polu Raksu galvenajās lomās.

Dzejnieks, publicists Eduards Veidenbaums. Atzīstos, vainīga. Skolas gados nu ne īsti gribējās "apgūt" šī 19.gadsimta latviešu dzejnieka daiļradi, par cik nu ļoti uzspiedīgi par viņu tika runāts kā par ar komunisma idejām saistītu dzejnieku. No skolas gadiem atceros tik citātu "Virs zemes nav taisnības, dūrei tik spēks".

Tomēr. Pateicoties Jurim Kulakovam un viņa dziesmu ciklam Septiņarpus dziesmas ar Eduarda Veidenbauma vārdiem es šī dzejnieka daiļradi esmu ielikusi "Es lasīšu...." sarakstā. Tiesa, nezinu, kad pietikšu lasīšanai, jo lasāmsaraksts ir pagarš un starplasīšanas periodos ir arī kas cits darāms.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru