trešdiena, 2023. gada 8. marts

Tikai redzējums

Zinu, ka zemākrakstīto tēmu esmu jau iepriekš dažādos rakursos, zem dažādiem virsrakstiem aprunājusi daudz un dikti. Ja kādam nepatīk, "neēdiet" un, ja gribat ko iebilst, tad - lūdzu konstruktīvi argumentējiet. Šis ir tikai un vienīgi redzējums un viedoklis, kurš izrietējis no šī redzējuma.

Reiz, kaut kad 2021.gada vasarā feisbukā (nu, problemātiski tur "izrakt" ko tik pagājušu, tam saitam nedaudz arhivēšanas problēmas) ierakstīju, ka pašlaik Latvijas politikā ir apmēram tāds pat bardaks, kāds bija veicinošs Ulmaņa apvērsumam. Kāpēc tāds salīdzinājums? Toreiz, un šis fakts nu nekādi netiek slēpts, bija izteikti daudzpartejiska sistēma, partijas "nāca un gāja", savstarpēji "kasījās", vispār - savā ziņā "bardaks". Un Ulmanis sev veiksmīgi izmantoja to situāciju. 

Un tagad? Mīlīši, pašreiz ir 3 Latvijas pilsoņi un 75 partijas. Labi, pārspīlēts cipars, bet ideja jau no tā nemainās. Un relatīvi īsi pirms katrām vēlēšanām tās partijas uzrodas kā sēnes pēc lietus. Pa šiem neatkarības gadiem - nu izteikta partiju kustība uz visām pusēm. Kādas "nomirst varbūt dabiskā nāvē", kādas "uzcepjas". Viss atkarīgs no tā, cik un kādi cilvēki meklē iespēju tikt pie varas. Ziniet, jo tuvāk vēlēšanas, jo katru reizi man gribas "Karaul! Glābiet!"

Ik pa brīdim (un laikam jau ap plus mīnus vēlēšanu laiku) publiskā sfērā parādās kaut kāda informācija par partiju finansēm, to legālu iegūšanu, partiju darboņu privātajiem naudiskajiem resursiem. Nu, kaut kas no šī cikla. Jautājums - ko partijas dara no vēlēšanām brīvajā laikā? Reiz es šādu jautājumu, laikam pērngad, "iespļāvu" feisbukā. Kāds kungs man atbildē atsūtīja linku uz vienas partijas mājaslapu, kurā bija dots pārskats par tās partijas kādam aktivitātēm starpvēlēšanu periodā. Bija patīkami uzzināt. (Atkal jāatvainojas, bet...).. Bet - tā bija informācija tikai par vienu partiju. Tai pat laikā sapratu, ka nu nav man "iekšās" visu laiku rakāties pa internetu, sekot akurāt katrai partijai caur lupu, arīdzan partiju biedru jel kādām nepolitiskam publiskām aktivitātēm. Iemesli? Šas:

1. Partijas ir kāds pulciņš, katrai laikam jau sava mājaslapa - cik laika ik dienā vajag, lai tās pārlasītu? (Te apbrīnoju un cienu Uldi Rozenfeldu - par viņa uzņēmību apsekot ik nedēļu Latvijas blogerus un veidot katru nedēļu blogāres apskatus. Vismaz virtuāls ordenis pienākas.)

2. Partijās ir n-desmit biedru ar visādām aktivitātēm.

Tas nu tā. Par putniņiem. Mandomāt, partijām daudz labāk tos reitingus celt būtu, ja visu laiku kaut kur, jebkuros medijos parādītos kāda plusinformācija: kādam bērnunamam jauns jumts uzlikts, atrunātas regulāras pārtikas piegādes kādai dzīvnieku patversmei, tagadējā laikā - kāda līdzdalība Ukrainas jautājumu risināšanā... Nu, vispār viskaut kur no šī cikla. Un kur problēma medijus tā klusīņām painformet par aktivitātēm? Krāt pluspunktus iekļūšanai valdībā? Nevis nepārtraukti "cept" jaunas partijas kādas likvidējot? Un man nav īsti skaidrs tas, kāpēc valsts līdzfinansē kādas partijas. Ar biedrunaudām nepietiek partijas darbībai? Citur pasaulē arī tā notiek? Var jau būt, ka esmu ko palaidusi garām. 

Bet vispār, un tikai mans viedoklis, jo vairāk publikā starpvēlēsanu periodā parādītos informācija par kādām partiju pozitīvam aktivitātēm, jo mazāk vajadzētu tērēties priekšvēlēšanu kampaņām - partijas un to darboņi būtu atpazīstami; pie viena varbūt pat izpaliktu vajadzība uz katrām vēlēšanām "cept" kādu jaunu partiju.

Labi, tik mans viedoklis no mana pusotra metra skatupunkta. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru