sestdiena, 2023. gada 4. marts

Ieteikums turpmākajam, zināmā mērā pašaizsardzībai

Šoreiz par kredītsaistību atmaksu.

Jau otro reizi manā mūžā sanāk sadurties ar kreditoru ne pārāk godīgumu. Tas ir kā? Tūlīt paskaidrošu.

Man, aizbraucot no Ludzas, palika nenokārtotas saistības ar kabeļtelevīzijas piegādātājfirmu Livas KTV. Viņiem nebija paredzēts tas, ka pa telefonu piezvanu un lūdzu pārtraukt pakalpojuma sniegšanu konkrētā adresē pamatojoties uz to, ka pametu to adresi un pārvācos uz citu adresi. Tai pat laikā interneta piegādātājfirmai ar šādu zvanu pilnīgi pietika tam, lai pārtrauktu pakalpojuma piegādi, vienīgi tika sarunāta maksāšanas kārtība par laiku no iepriekšējā rēķina nomaksas līdz atsaukuma zvanam. 

Firmai Livas ar telefona zvanu nepietika, vajagot viņiem iesniegumu, vēlams ofisā, Labi, nomuļājos ar to iesniegumu uz viņu ofisu aizbraukt. Toties viņi visu laiku sūtīja rēķinu par nelietota pakalpojuma izmantošanu. Mēneša maksa it kā ne liela - kaut kut ap 8 eiriki, uz līgumu - nu, iesaldējiet to visu, kā aizčammāšos, nokārtošu formalitātes. Nu viņu puses - nea. Kad nu aizčammājos līdz tam kantorim ar iesnieguma rakstīšanu, bija jau 2021.gada septembris (Būsiet te pamanījuši, ka es tajā gadā martā pārkuģoju dzīvot citur, ieraksti iraid), naudiņa bija "saskrējusi" ap 60 eirikiem. Zināju, ka uz sitiena nomaksāt nevarēšu, bet nu naudiņas kāpinājumu biju apturējusi. 

Pēc tā maksāšana kaut kā bīdījās laikā un telpā, firma nepacietībā manu kredītsaistību izpildes piedziņu deleģēja atbilstošai firmai. Tikai normāli, pati vien vainīga. Pērnajā, 2022.gada, septembrī tai kredītpiedziņas firmai naudiņu pārskaitīju un pilnā apmērā. Firmai Livas parādā esošo naudiņu plus to, kas tai piedziņas firmai pienācās par starpniecību. Kopā sanāca apmēram 70 ar astīti naudiņas. Un nopūtos atviegloti. Firma mani pārstāja "apklauvēt" ar atgādinājumiem par maksājumu, - viņiem darbiņš "atkrita", man atkal maksājums.

Vakar sanāca "Hallo, kas par sviestu?".

Vispirms zvana, stādās priekšā, ka no firmas Core. Kā jau šādās firmās ierasts, vispirms pārbauda viņu rīcībā esošo manu datu pareizību - viņiem uzrādās mans pieraksts Ludzā, kurš vairs nav aktuāls jau aptuveni pusotru gadu. Tas jau radīja iespringumu. Nu, normālformā firmas, kurām nu ļoti vajag, tomēr pirms saziņas ar potenciālo klientu mēģina saviem spēkiem pārbaudīt saņemtos datus. Pēc runa bija par to parāda summu, kuru jau septembrī biju nomaksājusi; pie kam šai firmai tikko esot deleģētas tiesības piedzīt parāda summu, kura esot izrakstīta 2021.gada oktobrī. Tiesa, šīs tiesības esot tikko deleģētas; man pat esot e-pasts uzrakstīts. Nosaucot to pašu kopsummu (parāds firmai Livas plus starpnieknaidiņa), ko jau biju samaksājusi ar prasību vienoties par atmaksu. Un manis teiktais, ka parādsaistibas jau apmēram kā pusgadu iepriekš nokārtotas. Garīgais bija pabojāts, zināju, ka pa telefonu neko nespēšu pierādīt sarunā, it sevišķi neesot mājās pie datora ar pieeju internetbankai.

Mājās vispirms atvēru e-pastu, lai izlasītu viņu sūtījumu. Atkal kaut kas murgains. Paavisam brīvā formā un uzrādot tikai to summu, kuru it kā esmu parādā tai Livas. Vienkārši, šīs firmas, kuras nodarbojas ar cedēto parādu piedziņu, uzraksta juridiskā valodā tekstu, kurā norāda likuma pantus, parāda summu konkrētai firmai, šai summai uzreiz piepluso summu, kuru savāks par starpniecību utt. Nu, katrā gadījumā jau tekstā ievērotas juridiskās formalitātes un noteikti uzrādīts informācijas avots. Šeit nekā tāda nebija.

Labi, nesāku viņiem piekasīties, izveidoju PDF failu internetbankas attiecīgās iedaļas, kurā bija ietverts mans maksājums. Nosūtīju viņiem pa e-pastu un piezvanīju informēt par šo sūtījumu - nu, saglabājas man mobilajā ienākošie zvani (gan jau, ka visiem saglabājas). Telefonatbildē - "burkšķis" par to, ka nav "zvanīts" par to, ka parāds esot firmai Livas, jo summa man e-pastā esot cita uzrādīta. Nu, sazinājos ar tiem parādpiedzinējiem, caur kuriem to maksājumu veicu. Viņiem loģisks jautājums - kāpēc jau iepriekš nekārtoju saistību nokārtošanu ar to firmu, kura man vakar "pieklauvēja". Kad paskaidroju, ka TĀ firma uzradusies tikai vakar, saruna jau turpinājās normālā informatīvi lūguma formā un man tika atsūtīta informācija par to, ka parāds firmai Livas ir nokārtots jau 2022.gada septembrī, nevienam pretenziju nav bijis. Nu, šo arī pārsūtīju tiem, kuri man vakar "uzradās". Pēc tam man no tās Cores atnāca "paldies par informāciju, ja būs jautājumi, sazināsimies". Loģiski, ka jautājumu laikam vairs nav; laikam firmas "uz riņķi kārtojas" savā starpā.

Katrā gadījumā, netaisos gadiem ilgi un uz riņķi maksāt vienu un to pašu.

Vakara secinājums:

Pieļauju, ka SIA GS Core tika maldināta no Livas KTV puses. Tik nezinu, vai viņiem, pirms sazināties ar mani, neuzradās jautājums - kāpēc tik ilgi gaidīts, lai prasību iesniegtu kredītpiedzinējiem? Jo - kur ir 2021.gada oktobris un kur ir 2023.gada marta mēneša sākums. Nezinu, nebija un nav vēlmes pajautāt. Bet par Livas KTV internetā "uzraku" ne pārāk atsauksmes.

Ieteikums:

Nu, neiesaku saistīties ar Livas KTV, var sanākt klapatas tukšā vietā. No kurkulēna taps uzpūsts dinozaurs. Arī SIA GS Core neiesaku, ja nu kādam vajag izmantot kredītpiedziņas iestādes pakalpojumus. Uzvedas neprofesionāli, arī saziņa ar jebkura tipa klientiem (neatkarīgi laikam no tā, vai pasūtītājs, vai pasūtījuma objekts) ir neprofesionāla un  pat agresīva. Vismaz saziņa ar mani bija diezgan agresīvā formā. It kā es parādā būtu viņiem, nevis tai Livas, un - vai viņi zina, cik pamatoti objektīvs ir maksājuma kavējums? Labi, manā gadījumā - pati vien vainīga biju ar savu čammāšanos. Bet iemesli taču var būt visādi un dažādi.

3 komentāri:

  1. Pa manam, cirks turpinās. Šodien, nedēļu pēc pamattekstā aprakstītā notikuma, pienāk no tās GS Core papirkins ar informatīvu, tiesa, nu jau normāli juridiskā tekstā, atgādinājums par to parādu. NEDĒĻU PĒC JAUTĀJUMA NOSKAIDROŠANAS. Izdalīju lieliem burtiem, jo - jau tad jautājums noskaidrojās tādā veidā, ka firmām bija iemesls skaidroties savstarpēji. Un informācija tai Corei no manis bija aizsūtīta. Situācija bija zināma, tad WTF sūtīt vēlreiz prasību iz manis? Papīriskais pasts iet lēnāk, nekā elektroniskais, bet ne jau nedēļu Rīgas robežās - Rīgas robežās: šodien nodevu pastā, rītu saņems adresāts. Pārējā republikā - laika termiņš varbūt pa kādu dienu vēlāk, bet vienalga ne jau nedēļu. Piezvanīju un, pagaidām ļoti pieklājīgi, painformēju, palūdzu vēlreiz ieskatīties tajā informācijā, kuru saņēma jau pirms nedēļas. Redzēsim, kas notiks vēl pēc nedēļas.

    AtbildētDzēst
  2. Klauni aizbraukuši, cirks palicis. Tā Core ieskrējusies. 17.martā pienāca e-pasts ar striktu atgādinājumu nomaksāt jau nomaksāto parādu. Un informāciju viņi jau IR saņēmuši. Pie kam divas reizes, no kurām viena ir e-pastā. Informācijas saņemšanu telefoniski man nenoliedza, bet laikam ir par slinku pārbaudīt.

    AtbildētDzēst
  3. Gatavojos cīkstēties. 19.aprīlī no tās Core atkal pienāca strikts atgādinājums dzēst jau dzēstās kredītsaistības. komplektēju papīrus iesniegšanai poličiem. Man nav pretenziju, ja man atgādina par nenokārtotu vai daļēji nenokārtotu saistību pildīšanu. Bet man ir iebildumi maksāt "uz riņķi" vienu un to pašu parādu.

    AtbildētDzēst